Skuldbeläggande av kvinnan

Jag deltog i en diskussion om att dela hushållsarbetet mellan båda parter i ett förhållande. Det var många kvinnor som var så kallade projektledare, det vill säga den som driver på hushållsarbetet i hemmet vare sig om man delar själva sysslorna eller om kvinnan var den som gjorde mest. Efter inte så länge så kom den klassiska kommentaren:

"Om bara kvinnor kunde släppa kontrollen och låta mannen sköta hushållet så skulle fler män ta mer del i arbetet i hemmet. Det är för att kvinnor har så höga krav som de aldrig kan få ett mer jämlikt förhållande."

Jag säger inte att påståendet är felaktigt, jag tror det självklart finns kvinnor som inte låter mannen göra saker i hemmet eller som har mycket höga krav som deras man av olika anledningar inte klarar av att uppfylla när det gäller hushållsarbete. Men lyssna en gång till. Det är kvinnans fel. När jag protesterade mot denna formulering så kom nästa formulering:

¨"Det är kommunikationen som är det viktiga. Om bara kvinnor kunde säga vad som skulle göras och verkligen kommunicera med mannen om vad som ska vara hans ansvar i hemmet så skulle alla ha mer jämlika förhållanden."

OK, kvinnor måste kommunicera vad mannen ska ha ansvar för för att slippa vara projektledare, men blir hon inte bara en sorts överprojektledare om hon ska berätta för mannen vad han ska ha ansvar för. Återigen så är skulden kvinnans.

Efter ett tag så började förslagen slå över till att kvinnan ska lära mannen och guida honom i hur man gör diverse saker och att kvinnor inte kunde förvänta sig att alla män kan göra allt i hemmet. Det är visserligen sant att alla inte kan allt men de flesta saker i ett hem kan man faktiskt räkna ut med arschlet hur man gör. Om du inte kan torka av ett bord, dammsuga ett golv eller skaka soffkuddar så är det riktigt illa oavsett om det är första gången du gör det eller ej. Visst finns det mer komplicerade saker som inte alla kan men 80% av allt hemarbete är inte svårt, bara trist.

Självklart ska man kunna släppa in sin partner och låta sin partner göra de sysslor som behöver göras i hemmet på sitt sätt, självklart måste man berätta hur man vill att hemarbetet ska göras och självklart måste man dela med sig om kunskap om ena parten är mer kunnig än den andra men DET ÄR INTE BARA KVINNAN SOM SKA GÖRA DET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Män måste också ta egna initiativ, män måste försvara det hushållsarbete han gör och inte bara säga åt sin partner att hen ska göra det om personen framför klagomål. Män måste säga om de inte kan göra något i hemmet och då låta sin partner visa hur man gör. Alla kan inte allt och man ska inte skämmas för att vara okunnig. Om ens partner har åsikter om hur ett visst arbete ska göras så lyssna och diskutera med varandra hur ni kan finna en lösning.

Vi har inget perfekt förhållande när det gäller arbetsdelning men det är för tusan inte bara mitt fel. Vi har båda ansvar och vi är båda vuxna och delaktiga i samma förhållande. Det kan aldrig vara enbart kvinnans fel att jämställdheten inte är på topp och självklart kan det inte heller bara vara mannens men man pratar mest om kvinnans del i detta.

Kommentarer

Populära inlägg