Barnkläder

Många saker som presenteras som nödvändiga när man får barn är helt onödiga, tar upp mycket plats och väldigt dyra. En sak man dock faktiskt behöver är kläder och det är också något av de få saker ingen kan komma runt. Men, kläder måste inte vara något som knäcker plånboken, något som är kul och något som får din lilla gullunge att bli ändå sötare. Detta inlägg fokuserar mest på plånboken och det praktiska när det gäller kläder framför allt för bäbisar.

Innan födseln: Man måste köpa lite kläder innan barnet är fött eftersom de flesta inte vill gå ut och handla som nyförlösta, om barnet föds på vintern bör man dessutom undvika butiker i möjligaste mån på grund av smittrisken och även om man skulle föda och må prima och det inte är RS-tid så behöver man åtminstone något att ha på när man lämnar sjukhuset. Köp dock inga mängder, de flesta barn växer fort ur en eller flera storlekar. Om du vill köpa nya kläder så passa på att köpa kläder från flera olika ställen så du kan se hur olika modeller passar ditt barn så du kan få en bild för vad du ska leta efter senare när du faktiskt behöver många fler plagg. Mitt råd är att för den första tiden skaffa ett antal pyjamasar, ett antal bodys och något färre par byxor. Köp bara några få par strumpor för deras fötter växer väldigt fort eller köp för stora sockar eftersom de inte måste passa bra i början och de kommer åka av oavsett. De flesta kvinnor som inte kommer från släkter där barnen brukar vara ovanligt små vid födseln eller där det är vanligt att föda för tidigt behöver inte köpa 50 utan man kan starta på 56 och låta dem vara stora i början, de har snabbt vuxit i dem ändå. Kan man få eller köpa väldigt billigt i 50 så kan det vara värt att skaffa kläder i den storleken men inte annars. Jag hade enbart en byxa i storlek 50 som jag köpt begagnat och eftersom mitt barn var typen som växte mycket i benen så användes den kanske två gånger. Det leder mig till en annan punkt.

Använd de första storlekarna till att observera barnets växtmönster. Är ditt barn den tjocka typen som växer ur saker på bredden, på längden i bålen eller i benen? Detta påverkar dina val av kläder mycket. För små knubbisar så bör man köpa kläder från de rymligare märkena eller köpa varannan storlek av de andra för att få längre användningstid på dem. P.o.P och Kappahl är välkända märken som är stora i modellen. Växer barnet mycket i bålen men är ganska smal eller normal i kroppen så är bodyförlängare en superinvestering. Då kan bodysarna funka mycket längre och man slipper att de går upp för att det inte finns nog plats. Har man istället ett barn som mitt som växer främst i ben och armar så är det svårare att göra något åt långärmade bodys men kortärmade kan man köpa en storlek för stor och ofta använda en hel storlek efter att de långärmade är urväxta. Är barnet smalt och har långa ben så får man leta efter byxor som är ställbara i midjan eller som är väldigt töjbara. Lilla Bus har 80 i hårda byxor, 74 i lite mer töjbara byxor och hennes allra mest töjbara par kan hon fortfarande ha fast de är i storlek 68!!!

När du vet ditt barns växtmönster samt vilka märken som passar er bäst så kan man verkligen komma lös och köpa kläder begagnat. Man upptäcker också att många kläder går bra att använda fast de är en eller flera storlekar för stora. Lilla Bus har många t-shirts och college-tröjor i 86 och 92 eftersom det är väldigt liten skillnad i vissa fall mellan storlekarna i ärmlängd och i första hand handlar skillnaden i rymlighet i kroppen och längden. Då hon har långa armar så kan hon ofta ha dessa kläder i större storlekar och de sitter ändå bra på henne. Collegetröjorna tycker jag till och med är finare när de är lite stora. I nuläget har vi alltså kläder i hennes garderob från 68 till 92 med ett genomsnitt på ungefär storlek 80. Ju större barnet blir, desto mer kommer också bytet av storlek att dra ut sig i tid. Enstaka plagg passar längre och en del plagg kan man introducera tidigare så var vaksam när du köper kläderna. Om det bara skiljer någon centimeter hit och dit mellan olika storlekar så kan man gott spara pengar genom att köpa den större och använda den längre.

Jag avslutar med en lista på vad jag tycker man bör ha köpt när det gäller kläder innan barnet är fött:

5 långärmade bodys
3 par byxor
2 par strumpor
3 pyjamasar
2 tunna mössor

För en bäbis född på sommaren kan man ha en kofta/jacka eller en one-piece som ytterkläder. Om man vill kan den vara i tunn ull men oftast räcker det med vanlig bomull eftersom vagnen/sjalen/selen skyddar barnet delvis från elementen. Bärs barnet mycket behövs det verkligen inte mer kläder.

För ett barn fött på hösten eller våren behöver man en tunnare overall, antingen en tunn stoppad eller en i fleece eller ull. Man bör ha en tjockare mössa, 1-2 par vantar, 1-2 par yllesockar och/eller tossor. Ett ullställ är inte dumt men köp gärna detta i en större storlek så räcker det längre.

Ett vinterbarn behöver en overall, antingen en tjockare i fleece eller en av vanlig vinteroverallstyp om du vill kunna ha barnet utanför vagnen, annars kan du istället köpa en åkpåse och använda en overall av typen som beskrivs för vår och höst. Åkpåsar värmer ofta väldigt bra (om man har vagn) och man behöver inte ha så mycket mer kläder på vintern än på hösten. Dock kan det vara bra att investera i en varm mössa för vintern oavsett om barnet ska ligga i vagn, bäras eller vara ute på annat sätt. Varma tossor och/eller varma yllesockar är bra för att hålla de små fötterna varma även i en bra åkpåse liksom varma vantar om barnet gillar att flaxa runt eller ha händerna utanför åkpåsen. Om man får ett barn som gärna vill ha händerna utanför åkpåsen kan man investera i en vinterjacka eller extra tröja så barnet inte blir för kall på överkroppen. Många barn som bärs innanför sina föräldrars jacka kan klara sig utan att ha vinterkläder alls men jag skulle inte räkna med det då tex Lilla Bus frös om underkroppen utan tossor, yllesockar och yllebyxor men var varm på överkroppen när hon bars.


Kommentarer

Populära inlägg