Kyckling i ugn

För inte så länge sen var kyckling fin mat som absolut inte var något som stressade föräldrar slängde ihop för att mota det värsta hungermonstret i sina telningar. Kyckling var inte lika billigt som nu och inget man kunde äta varje vecka. Själv undviker jag den billiga kycklingen bortsett från kycklinglever för jag har aldrig hittat ekologisk kycklinglever. När vi väl äter kyckling köper vi ekologisk kyckling och lägger lite energi på att få till den bra. Egentligen är inte ekologisk kyckling speciellt dyrt, bara dyrt i relation till den billiga kycklingen som ofta är sprutad med vatten för att se större och godare ut men när den hamnar i pannan kryper den ihop till en liten slamsa igen. Så här kan man göra en ekologisk kyckling till en gourmetmåltid.

Sätt på ugnen, 175 grader.

Gör kryddsmör så här: Mosa smör med lite olivolja, salt, citronskal och färska eller frysta örtkryddor. Örterna väljer man själv men persilja, basilika, citronmeliss gick in i den som vi gjorde i kväll. Rosmarin, timjan, fänkålsblast och mejram funkar också. Man kan välja att ha bara en ört om man vill men jag tycker oftast att minst två är godare. Gör en rejäl omgång, det är svårt att få för mycket av detta.

Hacka fänkål och äpple. En liten fänkål och ett litet äpple ryms vanligen i en stor ekologisk kyckling.

Krydda kycklingen inuti med salt och peppar och lossa skinnet med en sked från köttet. Kläm in allt kryddsmör under skinnet utom 2-3 msk som läggs inuti kycklingen. Fyll kycklingen med fänkålen och äpplet. Stäng kroppshålan genom att korsa tillbaka benen genom det hål som brukar vara förberett i skinnet. Häll lite olivolja på kycklingen samt kläm ut saften från citronen över kycklingen. Med citron menar jag en liten ekocitron så har du använt en stor citron så använd bara en halv till detta. Krydda med salt och peppar utanpå.

Grilla kycklingen i ugnen tills den har klar köttsaft och är genomstekt.

Servera kycklingen med fänkålen och äpplet samt tex klyftpotatis. Det är även gott med blomkålsmos till denna rätt. Den vätska som läcker ut från kycklingen kan göras till en enkel skysås som kryddas med citron och örtkryddor. I såsen kan man med fördel ta torkade kryddor.

Ät och njut!

Kommentarer

Populära inlägg