Kan man konsumera medvetet?

Man kan debattera om man kan konsumera medvetet. Innebär inte konsumtion i sig att man släpper en del av sin medvetenhet och lyssnar på reklamen och säljsnacket? Jag kan definitivt se poängen med denna invändning men jag skulle säga att man kan konsumera och göra det med öppna ögon. Jag väljer här att använda konsumera och inte handla, för handla kan man utan tvekan göra på ett helt medvetet sätt. I sig är det ett personligt mål att sluta konsumera och istället handla och införskaffa saker jag inte själv kan tillverka men ännu är jag inte där.
Principer för medveten konsumtion:
1. Gör din research och impulshandla inte. Om du bestämmer dig för att du vill köpa en ny kamera, börja med hemläxan. Googla och titta på olika modeller och typer innan du köper. Om din tanke är att handla online så köp inte direkt och gå gärna och titta på en likadan eller liknande kamera i affären så du kan göra ett så informerat köp som möjligt.
2. Köp kvalitet. Kvalitet är inte nödvändigtvis det dyraste, jag har hittat grejer till mycket hög kvalitet på lågprisvaruhus och låg kvalitet i affärer med höga priser. Lär dig vad som utmärker kvalitet så kan du hitta det nästan var som helst.
3. Köp begagnat. Världen svämmar över av prylar och många har en sak i ett eller ett par år och säljer den sedan. Många äldre grejer kan dessutom vara av högre kvalitet än en nytillverkad så det kan vara en ren win-win att köpa en äldre pryl.
4. Handla rätt från mindre företag. Handla speciella saker som inte större företag har och ta vara på deras ofta goda personliga service. Dussinkläder som t-shirts och och enkla långärmade tröjor är ofta lika bra från de stora kedjorna och du tjänar hundralappar medan mindre butiker kan ha speciella plagg som inte finns någon annanstans och kläder i material som saknas i kedjorna. Jag shoppar gärna yllestrumpor av hög kvalitet och kläder i siden från mindre butiker. De kostar en del men har hittills aldrig svikit i kvalitet. Jag handlade mina näbbskor direkt från företaget och även om de är dyra så är de mycket välgjorda och tillverkade i Sverige, inte i Kina.
5. Handla lokalt. Finns det lokala företag som tillverkar och säljer en produkt är det ofta värt att satsa några extra kronor för att handla av dem. Lokala varor sparar ofta miljön och handlar det om mat så är smaken ofta överlägsen eftersom man kan välja sorter av frukt och grönsaker som inte enbart har odlats för att hålla för långa transporter och grönsakerna och frukterna är ofta färskare. Lokala företag är viktiga. Vi kan tänka att det är billigare att göra något i Kina och så kan det vara men bygger vi ett samhälle som bygger på långa transporter hela tiden så är vi sårbara för höjda transportpriser och den dag det blir för dyrt att transportera så har vi inga tillverkningsföretag kvar här i landet om vi inte också stödjer lokala företag.

Själv tror jag inte på att helt ge upp de stora företagen men att använda de fördelar de har smart. Vissa saker tjänar man tveklöst på att tillverka i stora volymer och den produkt man får är av bra kvalitet men det funkar inte för allt. På detta sätt kan vi faktiskt få det bästa av bägge världar.

Glöm inte! Vårda dina saker och om du inte vill ha kvar dem så sälj eller ge bort dem, föd inte konsumtionscykeln onödigt mycket. One man's trash is another one's treasure så utgå inte från att det du inte vill ha är värdelöst. Alla har väl sett Antikrundan där folk har hittat, fått och köpt billigt saker som varit mycket värdefulla även i absoluta termer men en sak kan även vara värdefull såtillvida att den exakt motsvarar en annan persons behov och den sak du inte vill ha får nytt liv.

Kommentarer

Populära inlägg