Konferens och lärartyper

Jag var på skolverkets konferens för lärare inom vuxenutbildningen idag och jag kom att tänka på hur tydligt det är att en person inte bara är lärare utan också vilken typ av lärare de är. Jag kommer nu lista några skämtsamma beskrivningar av lärartyper. Bidra gärna med er egen om ni läser detta och tycker jag har glömt någon.

Den formella läraren
Denna typ av lärare finns i två underarter, den helformella och den halvformella men båda typerna kännetecknas av att de har en formellare mer kontorsinriktad klädsel. Den helformella läraren uppträder i kostym eller dräkt och bär skjortor av klassiskt snitt och färg. H*n undervisar gärna i kärnämnen på samhälls eller natur och gillar Majoren. H*n uppfattar det som ett straff att undervisa elever på yrkesprogrammen och skyr det som pesten om h*n kan.

Den halvformella manliga läraren bär udda kavaj och propra jeans eller uddabyxa. Hans skjorta är troligen något mer formell än Svenssonlärarens och antagligen snäppet bättre i kvalitet men gärna något mindre formell än den helformellas. En halvformell lärare kan kosta på sig ett mer färgglatt eller lättmönstrat val när den mer formella läraren hade hållit sig till vitt eller ljus färg. Den halvformella läraren bär aldrig slips vilket den formella läraren mycket väl kan göra. Den kvinnliga halvformella läraren bär antingen en liknande klädsel som den manlige eller har en dräkt med en mer avslappnad blus, gärna mönstrad, eller en striktare knälång kjol, skjorta och kofta. Den halvformella läraren hör ofta hemma på samhällsprogrammet men kan i princip precis som Svenssonläraren undervisa i vad som helst. Ibland faller den halvformella läraren ihop med den piffiga läraren. Åsikterna hos de halvformella lärarna är mer varierade.

Den piffiga läraren
Den piffiga läraren brinner inte för att undervisa utan för att spendera sin usla lärarlön på snygga och helst dyra kläder. Den piffiga läraren är ofta trendig men kan också föredra mer klassiska kläder och kan då sammanblandas med den formella läraren. Vikten för den piffiga läraren är dock inte att kläderna framstår som formella utan att de framställer läraren i god dager. Ämnena den piffiga läraren undervisar i varierar men det är vanligen inte idrott eller andra ämnen man måste vara mindre fördelaktigt klädd i eller ämnen man riskerar bli smutsig i. Den piffiga läraren är mest lycklig om h*n är gift med någon som tjänar mycket pengar och det är vanligt att dåliga lärarlöner klagas över, mycket och högljutt men sanningen är att även en tiodubbel lön aldrig hade gjort att den piffiga läraren haft mer över heller.

Den konstnärliga/kulturella läraren
Ett självklart ämne för denna lärare är bild men även de mer kreativa dataämnena, musik och även språk eller humaniora. Mannen går antingen i färgfläckade jeans och batiklinne från från -73 eller väljer den klassiska Svenssonläraruniformen: jeans, t-shirt och kavaj kombinerat med långt hår och en slängig gång. Kvinnan klär sig nästan alltid så färgglatt att man får ont i ögonen och har några eller många kläder från Gudrun Sjödén. En vanlig åsikt hos gruppen är att skolan är för reglerad och att det måste finnas mer möjligheter för eleverna att uttrycka sig med annat än papper, penna och dator.

Svenssonläraren
Den största kategorin och de återfinns i alla ämnen. En Svenssonlärare har nästan alltid jeans och kort eller långärmad t-shirt, man eller kvinna. Mannen har ofta uniformen: jeans (billiga och sällan välsittande), t-shirt och en kavaj (mest troligt från Dressman eller ärvd efter farfar). Kvinnan har jeans (mer välsittande än mannens men lika billiga)/jeanskjol, t-shirt och en bomullskofta. Hon har vanligen ett diskret smycke runt halsen och mannen kan ha skjorta till jeansen men väljer då ofta att skippa kavajen. Om det av temperaturmässiga skäl föreskriver att den manliga Svenssonläraren tar på kavajen ihop med skjortan så kan han ändå avskiljas från den halvformella läraren genom att hans jeans är av sämre snitt och kvalitet, han ofta har en skjorta från H&M eller Dressman som hans partner valt och av att Svenssonläraren alltid har samma kavaj. Hans kavaj hänger nämligen nästan alltid på stolen på jobbet och tas endast hem efter en katastrofal kaffeolycka eller vid terminsslut. Den något yngre Svenssonläraren kan skippa kavajen och har istället en skjorta eller en tröja från H&M.


Den sportige/Den friluftsintresserade läraren
Det är för mig okänt om sportkläder faktiskt är så dyra att man bara har råd att köpa sådana men denna kategori har endast på sig sådana kläder. Den sportiga läraren är nästan alltid idrottslärare eller av någon konstig anledning mattelärare och har på sig träningsbyxor, t-shirt och träningsjacka. Den friluftsintresserade kan ibland välja kläder som bärs i klassrummet som mer liknar Svenssonlärarens men utomhus bärs endast olika dyra skalkläder och på fötterna skor lämpade för uteliv. Den friluftsintresserade läraren undervisar gärna också i idrott men även naturkunskap, biologi och geografi. Det är i dagsläget osäkert om man även ska låta miljömuppsläraren och den friluftsintresserade forma en egen kategori eller om man som jag ska ha denna katalogisering. Den fritidsintresserade läraren har ofta ett miljöintresse men det måste inte vara så därför denna indelning.

Miljömuppsläraren
Second hand kläder eller byxor i bambu. Pappas gamla fjällrävenjacka och ett evigt tjat på kollegorna om återvinning och hur man bättre ska få in miljön som ett perspektiv i skolan. Miljömuppen undervisar i ett naturvetenskapligt ämne, samhällskunskap eller historia och i ovanliga fall även i konstnärliga ämnen. Det finns en överlappning med den friluftsintresserade läraren och ibland med den konstnärliga gruppen. Om det är det sistnämnda är personen av kvinnligt kön och tvingar sina kvinnliga kollegor höra ändlösa utläggningar om varför de ska köpa kläderna från Gudrun Sjödén eller sy dem själva av batikfärgade lakan och gamla urtvättade ylletröjor istället för att shoppa så hejdlöst. Miljömuppsläraren lever på att skuldbelägga sina kollegor och skrämma upp eleverna med miljöförstöringsscenarion som skulle kunna få Uppenbarelseboken att framstå som Bamse i trollskogen.

Den manlige yrkesläraren
Kategorin är lätt att sammanfatta med att plaggen han bär är antingen jeans eller arbetsbyxor nedtill, t-shirt och/eller rutig skjorta upptill. Han kan för ett otränat öga framstå som en sjabbigare variant av Svenssonläraren men han kan också igenkännas på att hans hår är permanent oklippt och/eller så är han flint. Han är lärare i ett traditionellt manligt praktiskt ämne. De kvinnliga yrkeslärarna, av någon anledning faller in i de övergripande kategorierna och kan aldrig bestämt utskiljas på samma sätt som de manliga, varför det är så har ännu inte forskningen kommit med någon förklaring till.

Så, vem är då jag? Ja, jag passar nog bäst in i den konstnärliga läraren om än jag bara äger ett plagg från Gudrun Sjödén men väl en hel arsenal av diverse andra färgglada och mönstrade kläder.

Kommentarer

Populära inlägg