Hemma från påsknattsmässa

Ska dra mig tillbaka till sängen nu efter en skön påsknattsmässa. Tänk den lyckades till och med fånga en svårflörtad människa som jag.

Kommentarer

 1. Vad spännande det låter med påskmässa. Vad gör man där? :)

  SvaraRadera
 2. Det är rätt svårt att förklara i ord för det hände ganska mycket. Den är på påskafton och startar 23.00 så man får möjlighet att vaka in påskdagen (då Jesus uppstod enligt kristen tradition). I början är allt släkt och sedan tågar prästen in och man tänder kristusljuset (det jättestora ljuset som finns i kyrkor). Därefter klär man på altaret som har varit tomt under långfredag då man inte har utsmyckningar eftersom kyrkan är i sorg. Nu får man börja pynta och uttrycka längtan efter det som kommer, dvs uppståndelsen. Man brukar ropa, prästen säger "Jesus är uppstånden" och församlingen svarar "Ja, han är sannerligen uppstånden". Påskdagen är ju en av våra viktigaste dagar i den kristna kalendern så en påskmidnattsmässa blir liksom den perfekta starten på den dagen.

  Denna gången var speciell eftersom det var vuxenkonfirmation och ett dop. Mannen som döptes var från Iran och var med all sannorlikhet född muslim. Jag vet inte vad du tycker om att någon från din religion byter till en annan, men det var första gången jag såg en människa som var född i en annan döpas till kristendomen och det kändes på något sätt speciellt. Han verkade glad att genomföra dopet, trots att han ännu inte fått svar om han fick stanna i Sverige och jag antar att det skulle kunna bli problematiskt i Iran för honom om han blev sänd tillbaka. Jag ber för hans skull att hans liv blir till det bästa och att han ska känna sig hemma i kristendomen.

  SvaraRadera
 3. Hahahaha guud vad irriterad jag skulle blivit.

  SvaraRadera
 4. Fint av dig att du står upp för att muslimer ska skildras på ett schysst sätt på bloggar här och var.

  SvaraRadera
 5. Sidekick

  Något annat vore otänkbart för mig. Både på grund av min grundinställning till människor och min tro. Vi är alla människor, vi gör bra och dåliga saker och delar alla samma känsloregister. Sedan är vi lite olika också, men för det mesta är det inget som hindrar oss från att utbyta tankar och interagera.

  När det gäller islam så är jag nog mer kunnig är medelsvensson eftersom jag en gång funderade på att konvertera till islam plus att jag alltid har varit intresserad av att läsa om religioner i allmänhet. Därför vet jag ganska väl vad som är fördomar om islam så jag skulle säga att jag inte påverkas av skräckpropagandan som förs idag. Dessutom försvarar jag andra religiösas rättigheter till att utöva sin religion eftersom jag vet att jag försvarar mina rättigheter till religion på detta sätt. Om jag tillåter att folk attackerar islam, hur kan jag dels veta att de som attackerar inte går efter mig nästa gång och hur kan jag vänta mig stöd från andra religiösa människor om jag aldrig stod upp för dem?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg