Landat i förskolevärlden

Nu har Lilla Bus gått förskola i ett par månader och det går faktiskt väldigt bra. Hon är glad och nöjd när hon ska dit och lika nöjd att få komma tillbaka till oss. Hon pratar om sina "kompisar" och räknar upp deras namn och verkar utvecklas och må bra. Nu tror jag inte att hon inte mått precis lika bra hemma och att det nog varit det bästa alternativet eftersom det är ansträngande att vara på förskolan jämfört med hemma.

Jag blir ibland irriterad på förskoledebatten, antingen ska man tro att barnen skadas för livet av att vara hemma eller att de skadas för livet av att vara på förskolan. Jag tror inte att barn under 3 år annat än under väldigt speciella omständigheter har det bättre på förskolan än hemma men det betyder inte att jag tror att så små barn lider av att vara på förskolan utan att det kan vara ett ställe som barnet mår bra på fast kanske inte bättre än om det varit hemma. Efter tre år tror jag dock att många men inte alla barn mår bra av att åtminstone gå halva dagen på förskola några dagar i veckan ungefär som man får genom allmän förskola. Jag stöder inte utökad allmän förskola  till yngre och jag är kritisk till överdrivet hyllande av förskolan som en lösning på alla problem.

Samtidigt är det också en smidig lösning för oss föräldrar som gör att vi kan arbeta och tjäna pengar och i mina ögon är det något vi inte ska hymla om. Förskolan är i första hand en praktisk lösning för föräldrar som naturligtvis ska vara bra för barnen men det är ändå deras huvudsakliga roll, att sköta barnen så vi kan arbeta. Förskolan är inte i första hand till för barnen utan för att ge båda föräldrarna möjlighet till ett arbetsliv. Det är inte ego att vilja jobba och att tjäna pengar även om man självklart måste fundera både en och två och tre gånger över sina prioriteringar och inte låta barnen gå länge på förskolan i onödan, kanske kan man jobba mindre under vissa förutsättningar, kanske kan man det inte.

Just nu så är det 7,5 timme per dag som gäller för Lilla Bus och jag känner att det är länge men just nu är det heller inte möjligt att kapa mer än en halvtimme och det vore till ett ganska stort pris (jag orkar inte ens förklara vilja logistiska problem ett sådant kapande skulle medföra) så som det känns nu så är det såhär vi kommer köra åtminstone tills cykelsäsongen börjar, då kanske vi kan utnyttja min flextid mer. Framtiden ser ljus ut i alla fall, senast i november flyttar vi till mitt i stan med nya lokaler och helt andra pendlingstider. Då blir det kortare dagar oavsett om vi går ned i tid eller ej då. Jag längtar!

Lilla Bus går på en extraförskola på Teg och den är väldigt bra. Det är betryggande för om vi ska flytta och vi inte är nöjda med vad vi blir erbjudna i höst på Ålidhem kan vi alltid låta henne gå kvar en termin eller år och ändå ha hyfsade restider nu. Framtiden känns ljus.

Drömmarna går vidare och kanske hamnar vi också snart i en större lägenhet och vi behöver större för att må bra så även detta blir ett uppköp.

Kommentarer

Populära inlägg