Ekonomi och miljö är goda vänner

När det gäller miljö brukar man prata om 'reduce, reuse, recycle' (minska, återanvända, återvinna) som den främsta principen för att minska miljöpåverkan. Att köpa saker som är miljömärkta och kravmärkta kan bli dyrt men med denna princip kan du även förbättra din ekonomi.

Reduce
Det som är mest miljömässigt är att minska inköp rent generellt. Det är dessutom den princip som kommer ge mest utslag i plånboken. Om du alltid frågar dig själv frågan: Behöver jag det här? innan du lägger ned det du ska köpa i korgen kommer du komma åt många av dina onödiga köp. Impulsköp gör sällan någon annan än butiksägaren glad!

Småutgifter är oftast det som är svårast att komma åt. En chokladbit här, en latte där och ett par strumpor där fast man har 30 par redan. Ja, en av dessa saker är inte dyrt och jag säger inte att man aldrig får köpa en småsaker men de drar lätt i väg. När jag jobbade i stan så köpte jag kanske tre gånger i veckan en latte. Tre gånger 4 ger 12 latte i månaden. 12 gånger 12 månader ger 144 latte om året. Om de i genomsnitt kostar 25 kr så förlorade jag 3600 om året på latte! Det är ungefär vad jag handlar mat för varje månad och då tillhör jag inte de som snålar på mat. Jag hade kunnat köpa 20-30 tröjor på H&M för mina lattepengar. Numera jobbar jag inte i stan så lattarna är nere till 4 i månaden vilket ger 1200 per år eller ca en hundring i månaden. Jag kan inte påstå att det är sparsamt men en klar reducering och exemplet visar hur lätt småsaker drar i väg med din surt förvärvade lön.

Reuse
Återanvändning har två delar, att själv återanvända andra grejer de inte vill ha och att möjliggöra för andra att återanvända de saker man själv inte vill ha.

Det är både mer miljövänligt och plånboksvänligt att köpa/få/byta till något begagnat. När du behöver något, varför inte höra i bekantskapskretsen, kolla annonser eller besöka en second hand för att se om du kan uppfylla dina behov på detta sätt? Begagnat måste inte vara kantstött och skabbigt, det kan vara nästan oanvänt eller i mycket bra skick och överleva under lång tid. Var inte fördomsfull utan öppna dina vyer för att köpa sådant andra inte vill ha.

Vänner kan byta saker, varför inte tex byta kläder om ni har ganska lika storlek? En t-shirt ens bästa vän inte gillar ringningen på kan vara en femetta på dig. En tröja du fick av ditt ex som du göra av med ihop med en del minnen kan pryda kompisens lillebrorsa. Exemplena är oändliga.

Ibland kan man till och med få grejer. Mosters coola vas som hon bara tycker är omodern och samlar damm kanske du föräras med glädje. En tröja med trasig ärm kanske kan lagas av dig men inte av opraktiska klasskamraten som vill slänga den. Varför inte fråga om du kan få den? Man ska inte bli otrevlig och tigga grejer här och där men märker man att någon vill göra av sig med något, varför inte fråga? Ett nej är väl det värsta som kan hända och det klarar man av.

Recycle
De flesta tänker säkert på tex återvinning av förpackningar och det är självklart något som är en insats för miljön men för tjäna pengar handlar det om att göra sin egen återvinning. Sy om och sy till kläder tex. Använda gamla brädor till att bygga något nytt. Vi kan återvinna själva om vi vill men det kräver förstås ett visst kunnande och är den svåraste delen när det gäller att spara pengar medan det kanske är den enklaste ur miljösynpunkt. Då kan man bara slänga sina förpackningar på rätt sätt och därigenom döva samvetet och glömma att orsaken till att du har så många förpackningar överhuvudtaget. När det gäller förpackningar förresten, tänk på att allt behöver inte återvinnas direkt, många grejer kan återanvändas länge innan de återvinns tex plastburkar, plastformar, glasflaskor, glasburkar, pet-flaskor, vissa metallförpackningar, pappersförpackningar och tidningspapper. All denna återanvändning är också pengabesparande.

Detta är ett tidsinställt inlägg som skrevs 2 februari klockan 23.07

Kommentarer

Populära inlägg