Kläder

De kläder vi bär påverkar hur andra människor ser på oss, det är ett uttalande jag skriver under på 100%. Jag läser ofta bloggar med kvinnor som av detta skäl inte vill att deras flickor ska ha klänningar och kjolar för att de ska ses som för kvinnliga och gulliga och få uppmärksamhet för deras utseende. Jag delar helt idén att det är negativt för både kvinnor och män att få för mycket uppmärksamhet för deras utseende och för lite för det som verkligen räknas nämligen deras personligheter. Men, jag anser inte att klänningar och kjolar per automatik leder till att flickor ses som gulliga. Om en flicka eller kvinna alltid har kjol eller klänning så vänjer sig omgivningen med detta och det förlorar sin effekt som gullighetsfaktor. Om man som kvinna endast bär klänning eller kjol till fint eller för att fånga en man så laddar man plagget med detta värde. Om man som jag går på skogspromenad, jobbar, går till kyrkan, handlar, springer, diskar osv osv i all oenlighet i en kjol eller klänning så har det inte denna laddning. Ingen noterar att jag har kjol eller klänning på mig, snarare får jag kommentarer de få gånger jag har byxor på mig. "Oj, Elin, har du byxor idag?" "Oj, du ser annorlunda ut!" men en vanlig blå måndag i täckande klänning och huvudbonad så får jag inget mer än ett "Hej, hur var helgen?"

Jag är människa, kvinna, lärare, skyddsombud, stickfantast, bokmal och kristen. Kjolen är ett personligt val av dels bekvämlighet och dels religiös övertygelse. Jag kan göra allt som alla andra kan, i kjol och med värdighet. Jag är inte någon blyg försagd mus som någon man kan trampa på utan en stark och självständig kvinna och hittills har ingen missat det trots min feminima klädsel. Jag bär inte kjol för männens skull, den är dessutom knappast kort nog för att ens locka dem. Mina kjolar är vanligen under knät och ofta ner till halva vaden eller till fotknölarna. Jag bär vanligen täckande strumpbyxor eller leggings under så skulle en man ändå råka se under kjolen så ser han inget intressant. Mina toppar är inte urringade och inte tajta. Bär jag en tajt tröja bär jag också något över. Mitt hår flyger inte omkring utan är instoppat i en hätta eller sjal. Kan en man fortfarande attraheras av mig? Tveklöst ja, men chansen att han endast ser min kropp är mindre. Vi kan inte eliminera människans förmåga att attraheras av en annan, inte ens en burka stoppar detta. Jag skulle kunna täcka mig ännu mer men det skulle vara till hinder för mig och inte till gagn.

Jag funderar ibland på att bära förkläde och/eller sjal som även täcker bysten och jag tror att utvecklingen kommer leda mig dit en dag. Dock kommer jag alltid visa lite av håret och heller inte skämmas för att avlägsna min huvudbonad i mitt hem och runt vänner eller i en annan situation där detta är det bästa valet. Huvudbonad för kristna kvinnor är i första hand för gud och i sista hand för människorna.

Kommentarer

  1. I like the idea of a kerchief wrapped around the chest.

    SvaraRadera
  2. Åh jösses vilket bra inlägg, tummen upp!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg