Lchf-bröd utan ägg

Med en äggallergiker i familjen har Lchf-bröd varit omöjligt men nu kan jag bjuda äggallergiker och andra på två recept för dig som inte vill äta så mycket kolhydrater och glutenfritt.
Ägglösa pones
3 dl pofibrer
3 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
250 g creme fraiche eller kesella
1,5 dl grädde
0,5 dl vatten (ev lite mer om degen ser smulig ut men sätt inte i detta förrän du arbetat in alla ingredienser)
50 g smör

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Därefter tillsätt de blöta ingredienserna utom creme fraiche/kesella och rör om ordentligt. Arbeta sedan in creme fraiche tills du fått en deg som liknar sconesdeg. Vid behov lägg till någon eller några matskedar vatten om smeten är torr. Antingen forma 'småfranskor' av degen eller tryck ut den i en form. Grädda på 200 grader i ca 20 min. Det är bra att öppna ugnsluckan en gång vid ungefär halva tiden för att släppa ut lite vätska. Kan ätas med vilket pålägg som helst och om man har slut smör går det med kokosfett men det blir då lite smuligare och gillar man inte kokoseftersmaken så är det inte att rekommendera.

Frökex
Blanda valfria mängder av pumpafrön, mandlar, pistage, olika nötter i malen och i hel form. Minst hälften måste vara malt men allt kan vara malt om man inte vill ha några större delar för extra tuggmotstånd. Häll i rejält med psylliumfrön (hela) och häll på dubbelt till tredubbelt så mycket vatten som frön. När du rört om ska smeten vara som tunn gröt eller tapetklister och sedan ställs den i kylen. Rör om den då och då och efter minst 6 timmar så slätas den nu tjocka smeten ut till ett tunt lager på en ugnsplåt. Salta gärna kexet med rejält med flingsalt ovanpå. Tjockleken ska vara ungefär som knäckebröd som tjockast men du kan välja att göra den tunnare. Grädda först 20 min i 150 grader och sedan 30 min i 125 grader och slå sedan av ugnen men låt kexet torka i ugnen med ugnsluckan på glänt i minst 5-6 timmar men idealt längre tex en hel natt. Beroende på vad du har i så varierar smaken. Mitt kex med nästan bara mandel och pistage och lite kokosmjöl blandat med psylliumfrön gav ett nästan kakliknande kex som med lite kanel skulle kunnat bli en ersättning för digestive eller med pepparkakskrydda påminna om pepparkakor.

Kommentarer

 1. tack !
  gott utAN ÄGG
  JUDITH

  SvaraRadera
 2. Ska det vara smält smör i ponesen?

  SvaraRadera
 3. Hade ingen kesella hemma så använde en stor matsked grekisk yoghurt ist. Behövde heller inget vatten. Super gott bröd !

  SvaraRadera
 4. Hade ingen kesella hemma så använde en stor matsked grekisk yoghurt ist. Behövde heller inget vatten. Super gott bröd !

  SvaraRadera

Skicka en kommentar