Minimalism?

Jag tror att minimalismens grundidé att de allra flesta behöver färre prylar hellre än fler är korrekt. Jag tror att det är nyttigt att begrunda sina val vid inköp och om man ska behålla de prylar man har. Att göra sig av med någon före man köper något nytt är också rimligt. Samtidigt slår det mig att minimalism kan bli en riktig kvarnsten, ett inåtvänt navelskådande och en verkligt självcentrerad handling. I värsta fall tror jag att minimalism kan leda till att man fastnar i att fundera på sitt eget liv till den grad att man tappar andra människor. Det blir viktigare att minimera antalet prylar än att ha möjlighet att öppna upp sig för andra människor. I värsta fall tillämpar man minimalismens principer på sin vänskapskrets också och håller relationerna allt för begränsade. Man måste inte ha nära relationer med många människor och många människor klarar heller inte av det men det måste finnas många människor i ens större sammanhang. Här tror jag inte alls på minimalism. En församling, en arbetsplats, en förening eller kanske en kör kan utgöra det där större sammanhanget jag tror vi behöver och måste ha. Att vårda de små och mindre nära relationerna tror jag är viktigt och nyttigt och våga vara "någon för någon" även om det bara är att vara kollega.

Jag anser också att minimalister kan avkrävas ett klassperspektiv. Det är väldigt vanligt med ett underförstått förakt av den vulgära prylhungriga arbetarklassen även om det inte sägs i just detta orden. Självklart är det ett etikettsbrott för en riktig minimalist att handla på Ali Express för från Kina köper man bara skit. Eller? Med viss efterforskning är det min erfarenhet att man kan göra riktiga fynd den vägen plus att söker du mer obskyra varor kan det till och med vara det enda sättet att köpa dem. Nåja, jag är inte minimalist så jag kan leva med det.

Minimalismen erbjuder ett gott perspektiv, men håller man sig enbart till den kalla konsumistiska aspekten av minimalism tror jag att den erbjuder lika lite som överkonsumption. En minimalism som möjliggör mänskliga relationer, hobbies och eftertanke kan ge människor kärlek och djup, så välj väl och gör inte det nya perspektivet till en avgud. Jesus kan nog sägas ha varit en extrem minimalist i många avseenden, att sälja det man äger och ge sina sista ägodelar till någon får väl gälla som radikal minimalism men jag tror heller inte att han stött att man skriver spaltmeter om det mest minimalistiska sättet att hantera sina elkablar. Då tror jag han nog bett personen att krypa ur sitt eget arsle och se världen.Kommentarer

Populära inlägg