"Porr är inte sex" "Jo det är det visst vare sig du gillar porr eller ej"

http://www.dagensarena.se/magasinetarena/den-svenska-porrdoden/

Tankar om vi i Sverige med vårt starka engagemang för kvinnlig frihet och för feminism åter skulle kunna stå för en ny porrvåg driven av feministiska idéer, utan porrkungar och med skäliga förhållanden. Med dagens porr som mestadels är gratis blir det förstås svårt men varför inte i mindre skala?

http://www.vk.se/2030942/padma-schrewelius-svalj-inte-feministernas-moralkakor

Ett tacksamt svar till Unizon och deras unkna porrmotstånd. Porr är inte oproblematiskt men det är sex. Det finns människor av alla kön som frivilligt är med i porrfilm. Det finns människor av alla kön som njuter av det som sker i porrfilm och av vetskapen att andra tittar på dem. Det finns människor av alla kön som skapar porrfilm. Det som sker i en porrfilm är överenskommet. Det finns problem att pengar kan användas för att pressa fram ett samtycke eller få en människa att pressa på sina egna gränser för mycket men det betyder inte att pengar per automatik betyder ett saknat samtycke. Porrdebatten behöver nyanser och inte fler släggor. Man kan vara feminist och tända på porr, till och med mainstreamporr som inte måste innehålla förnedring och strypsex och annat som organisationer som denna gärna skrämmer med.

Många som är för porrförbud hävdar att de inte ägnar sig åt "kinkshaming" när de säger att kvinnor blir förnedrade i porr. Om vi förutsätter att samtycke finns, vilket det oftast gör, så vill många porrmotståndare läsa in en förnedring för att det ofta är sex med inslag som de själva inte gillar. För ett par år sedan var analsex den stora fixeringen, nu verkar det vara BDSM inslag. Jag har hört påståenden om att det är ren förnedring eftersom det alltid är kvinnan som domineras. Jag vet inte om de som påstår detta faktiskt har sett porr för jag har sett många filmer där kvinnor är den som dominerar så antingen så hallucinerade jag eller så ljuger de.

I förlängningen, när man sätter upp vad som ska vara förbjudet att visa upp i porr så delar man faktiskt sex i tillåtna och otillåtna handlingar. Det är rimligt att vi utskiljer extremerna, dvs. sex utan samtycke men att utveckla detta ytterligare måste få göras på individbasis. Det som är OK för mig är inte OK för dig och det är i sin tur OK.


Kommentarer

Populära inlägg