Att få syskon

Jag har fått hjälp av denna artikel för tips om hur man kan hjälpa skapa en bra syskonrelation. Jag har översatt deras tips till svenska men för att läsa mer detaljer så gå till den länkade artikeln. Jag kommer skriva lite hur jag har gjort efter varje tips.

1. Låt ditt barn uttrycka sina känslor under graviditeten, födseln och efteråt och visa empati för dessa känslor.

Alla barn känner olika inför att få syskon. Lilla Bus var väldigt positiv under graviditeten och längtade efter sin lillebror och var väldigt glad när han väl kommit. När väl vardagen och realiteten att han skulle dela hennes föräldrar var det mycket svårare. Hon regresserade till att skrika rakt ut precis som bäbisen och bad oss lämna tillbaka honom.Nu funkar det bättre.

2. Bygg en relation mellan barnet och den andra (icke-gravida) partnern under graviditeten.

I vårt fall hade Lilla Bus och R redan en stark solid relation innan men vi förberedde att när jag ammar måste ibland pappa göra saker och du måste acceptera detta om du inte vill vänta tills mamma och lillebror är färdiga vilket kan ta länge. Detta har fungerat bra så här långt.

3. Uppmuntra det äldre barnets relation till bäbisen.

Lilla Bus fick välja ett gosedjur till lillebror som han fick som present när han fötts. Hon valde Maja Gräddnos och jag tyckte nog den var lite stor för att vara till en bäbis men hon var bestämd om detta och faktiskt så har han gillat att ha den i vagnen och babyskyddet när han ska sova så kanske förstod hon bättre än jag vad som är mysigt att sova med. Vi läste om hur det är att ha ett syskon i olika böcker för att förbereda. Emma och Lillebror var nog den hon gillade bäst men hon är väldigt förtjust i Emma-böckerna så det var inte så konstigt. Jag pratade även med bäbisröst som lillebror i magen och utanför för att hjälpa henne förstå vad den lilla vill.

När lillebror hade kommit så var det svårt för Lilla Bus att förstå varför han skulle komma och "förstöra" hennes familj. Då fick lillebror berätta att han valt att komma till denna familj för han ville bo i en familj med en storasyster. Gud frågade honom vilken familj han ville ha och han valde den med den bästa, snällaste, finaste, roligaste, studsigaste, starkaste och modigaste storasystern. Gud frågade om han var säker och han sa att han valde henne. Detta verkar ha gett effekt och hon vill ofta höra om när lillebror valde vår familj för att hon var en så bra storasyster.

4. Se till att det äldre barnet fortfarande har en viktig roll i familjen.

Vi jobbar med detta. Vi påpekar hela tiden vad vi tycker om hos henne och hur skönt det är att ha henne som en del av familjen. Jag försöker ta tid med henne så mycket det går för att hon inte ska känna sig oviktig i mitt liv. Det är inte så lätt och det är något som kommer ta lite tid att fullt få till. Hon vill gärna ta rollen som familjens bäbis vilket jag faktiskt valt att vara tydlig med inte är hennes roll utan hon är det stora barnet som tex får göra mer saker än det lilla och som har en annan roll än den lilla.

5. Genomför stora förändringar före födseln som att byta rum eller sluta med blöjor.

I vårt fall så blev det ett improviserat slut på amningen efter bäbisen föddes. Det var inte tänkt så men blev så i alla fall.

6. Håll din relation till det äldre barnet så konfliktfri som möjligt

Detta är inte alltid så lätt med ett envist barn med stark vilja men vi jobbar på detta så mycket det går.

7. Visa det äldre barnet hur det är speciellt.

Detta gör vi varje dag för Lilla Bus är verkligen speciell och förtjänar veta detta. Jag vet att hon nu inte känner sig lika speciell som tidigare men med tiden vet jag att hon kommer se att det är hon.

8. Undervisa barnet om hur det är att ha ett syskon.

Vi har gjort detta genom att prata om syskon och hur det blir när bäbisen kommer. Vi har även läst böcker om detta. Även om vi förberedde henne på detta tror jag inte riktigt hon förstod förrän det var faktum dock. Vi såg också till att prata om hur barn växer i magen och en del av detaljerna om hur barn kommer till. Det enda hon inte lyckades fråga om var just hur spermien kommer in i mammans mage så den delen är ännu inte förklarad men allt annat frågade hon om minst en gång.

9. Bestäm i förväg vad barnet ska göra och med vem hen ska vara under födseln.

I vårt fall hade vi det lite svårt med barnvakt men vi lyckades till sist ha två möjliga barnvakter att förbereda vår dotter på och en av dem var där natten då lillebror föddes. Allt funkade bra med detta.

10. Fundera på hur delaktig ett äldre barn kan vara i födseln.

I Sverige är detta inte så vanligt men i USA så kan man välja att ha med barn till förlossningen eller låta dem delta om man föder hemma. Jag kan tänka mig att man kan göra detta även i Sverige om man förbereder barnet och förlossningen på detta. Man kan fundera på detta i alla fall men personligen vill jag nog inte ha barn med när jag föder.

11. Ett klassiskt sätt att förbereda ett barn för en födsel är att visa det genom att putta en möbel runt ett rum.

Vi valde att berätta hur födsel går till och att det är jobbigt och gör ont även om barnet inte kommer vara med men att det är en del av att få barn och att det finns mediciner man kan ta om man vill. Vi berättade även om att man ta ut ett barn genom att skära i magen. Lilla Bus var väldigt nyfiken på födseln och jag lät henne se denna video från en hemförlossning om är tydlig men inte speciellt skrämmande. Jag vet inte hur många gånger Lilla Bus såg den videon. Jag visade även ett klipp på ett kejsarsnitt när hon bad om det och förklarade att det kommer se mycket mer läskigt ut. Hon tittade på det en gång och var inte rädd men inte lika intresserad som av ovanstående video. Jag minns tyvärr inte vad den videon hette.

12. Ifall barnet inte är med vid födseln, låt hen träffa bäbisen före alla andra.

I Sverige blir det normalt så i alla fall eftersom många BB har begränsningar i besök annat än den andra föräldern och syskon men självklart är det viktigt att snabbt låta barnet träffa syskonet och gärna begränsa besöken i början så alla i familjen får chans att bonda.

13. Be gärna besökare ta med "storasyskon-presenter" hellre än presenter till bäbisen.

Vi bad inte speciellt om detta utan vi anser att detta är upp till den som besöker en. Dock så är det vanligt i min familj att just ge presenter till både storasyskon och bäbisen så jag visste att några skulle ge henne presenter i alla fall. Jag är lite tveksam till att göra förväntningen att alla ger presenter till storasyskonet så jag tycker det är bra om det är en bonus och inte det förväntade. Även om det är mycket känslor kring en födsel så är det också viktigt att kunna glädjas åt andra. Mitt barn klarade det bra att bli glad å lillebrors vägnar, hon har varit glad och visat honom hans presenter med glädje. Jag har låtit henne öppna hans paket för det mesta dock och hon älskar själva öppnandet även om hon inte får saken.

Man får även tipset i denna del att ge en present från småsyskonet. Lillebror gav henne Frost-filmen och jag sa med bäbisrösten att bäbisen hade hört inne i magen att storasyster jämt pratade om detta (hon är i en prinsessfas nu) och därför sagt till mamma att hon var tvungen att köpa en sån film till henne. Det blev lyckat.
Kommentarer

Populära inlägg