Kondomer är bara bökigt för att det är mannen som ska använda dem

I mångas ögon är kondomer lite bökigt, svårt och obekvämt. Man ska jag stanna upp lite för att sätta på den, det är inte lika skönt och man måste komma ihåg den. Om tjejen äter p-piller så är det mycket enklare. Ja, gud för det är aldrig så att kvinnor någonsin fått mindre sexlust eller andra sexhämmande biverkningar av hormonpreparat som mellanblödningar eller svampinfektioner. Det är heller inte så att kvinnor ska komma ihåg att ta den där tabletten varje morgon och för vissa piller är glömskemarginalen nere i några timmar och helt plötsligt är man oskyddad bara för att man är minsta slarvig. Kvinnor har dött av blodproppar orsakade av p-piller, mig veterligen får man dra kondomen över huvudet och dö av kvävning för att drabbas av sådana biverkningar och senast jag kollade så var det faktiskt inte korrekt användning av kondomer att dra dem över huvudet men kvinnor dör, får amputera kroppsdelar eller bara blir jättesjuka av att ta p-piller när de använder dem korrekt.

Ta biverkningslistan för Neovletta p-piller tex:


Vanliga (förekommer hos fler än 1 av 100 användare): Viktökning, huvudvärk, nedstämdhet, humörförändringar, illamående, magsmärta, ömhet i brösten, bröstsmärtor, bröstspänningar och blödningar.
Mindre vanliga (förekommer hos färre än 1 av 100 användare): Vätskeretention(ansamling av vätska i kroppen), migrän, minskad sexuell lust, måttlig blodtryckshöjning, kräkningar, diarré, hudutslag, nässelutslag, utebliven menstruationsblödning och bröstförstoring.
Sällsynta (förekommer hos färre än 1 av 1000 användare): Överkänslighetsreaktion, sänkt glukostolerans, förhöjt blodsocker, ökat insulinbehov, viktminskning, ökad sexuell lust, minskat tårflöde, svårighet att bära kontaktlinser, leverpåverkan, klåda, gulsot, gallsten och kloasma (brunpigmenterade fläckar i ansiktet), hudreaktioner, vätskeutsöndring från brösten och förändrade flytningar från slidan, farliga blodproppar i en ven eller en artär vilket inkluderar hjärtinfarkt, stroke, blodpropp i ett ben eller en fot, i lungorna.

Kondomer: I ovanliga fall drabbas folk av latexallergi eller allergi för glidmedlet som finns på kondomerna. Vissa kvinnor kan få skav om de har känsliga slemhinnor och vissa män har problem med känseln vid kondomsex. Alla dessa saker finns lösningar till som om inte eliminerar problemet men åtminstone förbättrar situationen. Det finns latex- och glidmedelsfria kondomer. Det går oftast att kombinera kondom med glidmedel för att lösa problemet med sköra slemhinnor och när det gäller det sistnämnda så kan känseln oftast förbättras genom att man använder en tunnare kondom eller en latexfri kondom, dessa har nämligen även fördelen att de är bättre på att överföra värme än latexkondomer. Jämför detta med leverpåverkan, blodproppar, blodtryckshöjning, stroke och eller för att bara ta de mindre allvarliga som huvudvärk, humörförändringar och kloasma.

Varför är då kondomer så otroligt mycket mer nedrackade på än p-piller? Jag tror det är väldigt enkelt. Det är män som drabbas av kondomens relativt få nackdelar. Det faktum att man måste stanna upp någon enstaka stund för att sätta på en kondom och att man får något mindre känslighet kan jämföras med att riskera att dö och få sin sexlust utraderad medan man har konstiga flytningar, gallsten, klåda och ömhet i brösten? Ja, naturligtvis får inte alla kvinnor alla biverkningar men det är inte som att alla män lider så fruktansvärt av att använda kondom att de normalt avstår från sex med kondom om det är nödvändigt. Jag har själv valt att inte använda hormonbaserade preventivmedel och när jag har förklarat detta har det aldrig varit något problem för killar att faktiskt ta på en kondom. Måste man så går det bra. Men män måste ju inte, de flesta tjejer äter ju redan p-piller... Ja, det är lite poängen. Kvinnor över hela världen är ganska schyssta på det sättet att de tar denna risk och gör dessa uppoffringar så män slipper.

Visst, kanske är det lite trist för killar att det finns så pass få alternativ till kondom, jag köper faktiskt detta men män över hela världen vad säger ni om att stödja Vasalgel, en metod som kan bli en reversibel vasektomi och kan vara ett alternativ för att par som inte vill ha barn på ett par år. Dessa par väljer kanske idag att kvinnan använder kopparspiral (det enda hormonfria preventivmedlet som inte är en barriär eller som kräver att man håller koll på sin fertilitet och som har det högsta skyddet för hormonfria preventivmedel), hormonspiral eller p-stav.

The Clean Sheets Pill som hindrar män från att få utlösning men inte orgasm ligger nog lite längre bort men skulle kunna vara ett väldigt effektivt skydd förutsatt att biverkningarna inte är svåra och detta piller skulle kunna ersätta i princip alla hormonbaserade preventivmedel för kvinnor om man så önskar. En bieffekt med detta är att man trots att man har sex utan någon barriär slipper ta hand om kladd, något jag personligen tycker är en fördel även med kondom. Att offra sin utlösning om det är lika skönt att ha sex är en ganska liten uppoffring, gå gärna upp och läs igen vad kvinnor riskerar med p-piller för att sätta det i relation. Att bli av med utlösningen är en liten grej mot döden eller hur? Det som utvecklingen av detta skydd dessutom skulle ha som positiv sidogrej är att det skulle kunna minska risken för en hiv-smittad man att föra vidare viruset till kvinnan* han har sex med liksom minska manlig smittspridning av många könssjukdomar. Forskningen på detta piller står lite stilla pga brist på pengar så även här kan man bidra till att förbättra mäns valmöjligheter. Det som dessutom är en fördel med detta piller mot p-piller är att det är snabbverkade så sannolikt skulle en man som inte är i en relation kunna välja att inte äta pillret varje dag utan tex kunna ta ett innan han går ut på krogen men låta bli en vanlig tisdag. Hur kan detta inte redan vara utvecklat och ute på marknaden kan man fråga sig? Nej det var ju just det där att kvinnor redan är duktiga och förgiftar sina kroppar med hormoner så män slipper...

Hormonbaserade p-piller för män forskas det också på men personligen tycker jag att med dessa två lovande alternativ liksom ett liknande alternativ till Vasalgel, RISUG, att det kanske borde prioriteras att forska fram dessa som inte bygger på hormoner. Vi kvinnor har varit försökskaniner nog länge med hormoner, med två goda hormonfria alternativ för män kanske vi äntligen kan komma till den punkt då båda könen känner sig fria att ta fullt ansvar för preventivmedel. Kondom är bra, säkert och faktiskt betydligt enklare än ryktet men ändå skulle fler alternativ vara att önska.

Då vi inte lever i Neverland så får vi dock jobba med vad vi har nu. Män kan gott uppoffra sig lite genom att använda kondom när kvinnor världen över upplåter sina livmödrar till spiraler, fyller sina kroppar med hormoner (som sagt, se biverkningarna ovan) och räknar och undersöker sina underliv för att se när de är som mest/minst fertila. Att dra på en kondom på några sekunder är inte så hemskt illa tills andra alternativ kan införas som val och män kan vara glada att de slipper få en stroke och att biverkningar för kondomanvändare oftast är av de positivare slaget, de är inte ofrivilliga föräldrar eller har gröna flytningar ur snoppen för att de fått gonorré (jag säger inte googla men om ni inte tror mig så... googla...) Kvinnor får galna flytningar för att de försöker slippa bli föräldrar till och med om de undviker de hormonbaserade metoderna, tyvärr är konstiga och ibland illaluktande flytningar även en vanlig biverkning av kopparspiral.

Jag säger inte att män alltid måste vara den som skyddar sig, man kan turas om och många kvinnor finner faktiskt till sist en variant på preventivmedel de trivs nog bra att fortsätta med men ansvaret, är delat, minst en av dem bör skydda sig och om barn absolut inte får hända bör båda två skydda sig. Kvinnan bär barnet men det dyker inte upp där bara utan orsak, 50% av det där barnets DNA kommer från mannen. Jag utmanar alla män att om deras fru/flickvän/livmoderbärande partner använt ett skydd som bara påverkar hennes kropp ta på sig att använda kondom lika många år eller om ni fått alla barn ni vill ha, sterilisera sig. Se de uppoffringar hon gjort för er och tänk på hur lätt du kommer undan genom att välja de metoder som finns tillgängliga för även om du är den som skyddar dig så går du inte runt med svullen vätskefylld kropp, förstorade bröst eller diarré. Antingen står du ut med lite mindre skönt penetrativt sex eller att den metod du använt gör dig permanent steril. Samtidigt kanske du kan njuta av att din livmodersbärande partner inte är nedstämd, har en stark sexlust och slipper hålla koll på piller och spiraltrådar.

* Eller annan person av annan könsuppfattning men då denna text främst utgår från relationer där en person kan bli gravid så väljer jag att använda kvinna av enkelhetsskäl. Denna typ av piller skulle självklart även minska risken för hiv-smitta för de män som har sex med män.

Kommentarer

 1. Hej Elin!

  Jag läste ditt inlägg och måste säga att det var väldigt bra skrivet och jag hoppas att fler tar till sig detta! Det finns ett par punkter som jag skulle vilja lyfta fram lite mer när det kommer till kondomer. Vad som gäller att kondomer minskar känsel för (vissa) män, är mer av en myt.

  Det som gör det obekvämt eller "inte lika skönt", är att män i alltför många fall använder fel storlek på kondomen. Du kanske kan jämföra detta med att använda en BH av fel storlek under en hel dag eller att ta en kvällspromenad i för stora/små skor. Visst går det, men det är långtifrån lika skönt/bekvämt.

  Även om latex är ett väldigt töjbart ämne, gör det stor skillnad för män. En för liten kondom kan göra att män lättare slaknar, då det klämmer åt allt för mycket. Inte minst kan det vara ett jäkla problem att få på kondomen (och då är det självklart ett tråkigt hinder i vägen som män klagar på).

  Lika så kan en stor kondom göra göra både att kondomen blir besvärlig och riskerar att åka av. Därav skulle jag vilja hävda att storleken på kondomen har större betydelse än tjockleken.

  Självklart har även tjockleken på kondomen betydelse, men bredden på kondomen är det absolut viktigaste måttet.

  Hur som helst, är vi överens om att män väldigt enkelt kan lösa detta "problem" om de bara läser på lite mer om det de själva använder. Vi har skrivit en liten storleksguide, som kan förenkla för män att hitta rätt kondomstorlek: http://www.kondomtorget.se/kondomstorlekar.html. Du får gärna länka till både Kondomtorget och vår storleksguide.

  När det kommer till kondomer utan glidmedel, finns det flera alternativ. Exempelvis: http://www.kondomtorget.se/rfsu-17006.html. Lika så finns det latexfria alternativ för de som har allergiska besvär (såväl män som kvinnor): http://www.kondomtorget.se/kondomer.html?features=83.

  Slutligen vill jag även lyfta fram att det finns både kondomer och glidmedel som kan förhöja (!) eller till och med förlänga njutningen. En sådan kondom är RFSU Power eller Pasante Delay. Och det som väntar på att lanseras inom den närmsta framtiden, kommer göra det än mer spännande för båda!

  Jag hoppas att punkterna ovan kommer till nytta och att du kanske till och med väljer att lyfta fram några av dessa i din blogg framöver. Vi behöver tyvärr lyfta fram dessa frågor och även sprida mer kunskap om vilka alternativ det finns. Vi brukar trots allt säga att vi har kondomer för varje storlek, form och smak. :)

  Skulle du vilja veta mer om kondomer eller lyfta fram några kondomfrågor i din blogg, är du hjärtligt välkommen att kontakta oss så ska jag eller mina kollegor hjälpa till att besvara dem.

  Tack för ett bra inlägg!

  Kramar, värme & kärlek,
  Daniel, Kondomtorget.se

  SvaraRadera
 2. Då ditt användarnamn är klickbart till sidan du företräder så önskar jag att eventuella framtida kommentarer kommer utan länkar till sidan eftersom jag försöker att låta bloggen vara så fri reklam som möjligt. De som läser ditt inlägg och blir intresserade kan inte undgå att se att du företräder en sida och är gamla nog klicka om de vill.

  Den främsta poängen med inlägget var de risker och det krångel många kvinnor är villiga att gå igenom för att skydda sig trots att kondom medför så små risker och så pass små nackdelar i jämförelse, inte i första hand att ge en manual för kondomanvändande.

  Min erfarenhet är att män som är motiverade att använda kondom faktiskt gör det och att de skäl som framförs som stora nackdelar mestadels är svepskäl för att slippa använda kondomer och att de flesta män mer än väl kan använda de kondomer som finns tillgängligt i den vanliga handeln och därigenom valde jag att inte gå in på detaljer. För de fåtal som faktiskt har ett storleksproblem är förstås sidor som din och andras viktiga för att de ska kunna finna vad de söker och de män som vill använda kondom kan absolut ta sig en funderare på om det är något i själva konstruktionen på de sorter de prövat som kan förklara problemen.

  Då jag själv inte är snoppbärare får jag lita på andrahandsinformation här men de jag har diskuterat detta med som är snoppbärare och gillar att använda kondom så verkar det många gånger handla om att själva påsättandet av kondomen är av ganska stor vikt. De män som fått till tekniken och kan få på den lätt tycker oftast att det är ett rätt bra skydd även om de skulle föredra sex utan kondom.

  När det gäller känslan kan det mycket väl vara som du säger att det delvis är en myt men det är åtminstone en upplevd känsla hos många män och bör nog därför behandlas. Kanske bör man välja ordvalet en annorlunda känsla för att inte gradera upplevelseskillnaden. Även för någon som inte själv bär kondom så känns det helt klart på olika sätt även om jag personligen inte ogillar förändringen.

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg! Tycker också det är sjukt att det alltid är kvinnan som tvingas ta ansvaret när det kommer till att skydda sig från graviditet. Det finns liksom bara ett skydd nuförtiden för män, kondomen och den duger inte för den gör så att det inte är lika skönt. Men kvinnor ska få bröstcancer och blodproppar för att kunna ha säkert sex! Ser fram emot att det i framtiden kommer finnas massor av alternativ, även om man tar bort hälsofaran så passar ju inte alla preventivmedel alla. Män ska också kunna ta ansvar!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg