De allra fattigaste barnen

Nu när jag skrivit om curling så kommer jag att jag måste skriva litet om när man som föräldern är i en svår situation ekonomiskt och kanske måste prioritera sina barn mer bara för att barnen ens ska få sina grundläggande behov uppfyllda. Är det då curling? Nej, men var inte för stolt att då söka hjälp för att klara av er situation eftersom det ofta är ett tecken att hela den finansiella situationen är så knaper att det behövs någon form av extra hjälp utifrån

Om vi dock pratar om en situation där dina och barnens allra mest basala behov är uppfyllda (kläder, mat och boende finns), hur ska man tänka då? Här som alla andra situationer så är balans ledordet. Vi som föräldrar har en skyldighet att prioritera våra barn men samtidigt inte låta dem krossa vårt eget värde som människor genom att göra oss till bankomater och våra barns slavar. Vi ska heller inte låta skammen över en ekonomiskt mindre gynnsam situation ta över så vi inte fullt kan förmå oss att njuta av det vi kan göra tillsammans. Jag tillhör inte de som anser att barn "behöver" utlandsresor eller ens dyrare alternativ inom Sverige som djurparker, äventyrsland osv men jag tror faktiskt att barn behöver få känna sig viktiga för sina föräldrar och få göra något roligt när det är sommar. Dock tror jag att de somrar många av oss upplevde med glass, bad på närmaste stranden/utebadet, besök på 4H, att få vara uppe sent, leka ute osv osv är vad som är rimligt att kunna ge sitt barn även med lite sämre ekonomi.

Det är inte lätt att kunna göra det om man pga sin ekonomiska situation måste jobba hela sommaren och knappt hinner se sina barn, men de flesta har ändå helger eller andra lediga dagar att göra det. Självklart måste man som vuxen få koppla av, men läs min lista igen, många av de grejer jag nämner går faktiskt att göra och ändå som vuxen få lite lugn och ro. Åk till stranden tillsammans och ät medhavd matsäck. Känns glass för dyrt på stranden så kan man få en när man kommer hem från ett paket från affären som är mycket billigare många gånger. Nej, ingen ser att ni åker rätt hem och ingen dömer er för en medhavd matsäck och omodern baddräkt, i så fall så försök hitta ett roligare ställe att bada på, vem f-n vill hänga med så ytliga typer ändå? Åk till någon annan gratis aktivitet som passar er som ett museum, 4H, gratiskonsert, en ny lekpark än den närmaste, gå på promenad, försök hitta en äng att plocka blommor på eller nöj er med maskrosor, hitta en skog även om det bara är en dunge och plocka kottar, blåbär, svamp eller vad som är tillgängligt. Det finns ändå många roliga saker man kan göra.

Det är och kommer alltid vara värre med tonåringar men där kan man också visa dem sina kostnader och att det faktiskt inte är möjligt att få åka på festival, utlandsresa eller vad det är som är som eftersöks av just ens egen tonåring. Prata om att försöka att fundera på varför det verkar som vissa lever så fantastiska liv, vad är det som de inte berättar? Varför är det så viktigt med yta för vissa människor? Det kommer mest troligt vara så att de inte vill visa att de lyssnar på dig men våga tro på att de faktiskt hör vad du säger. Om det finns den minsta möjlighet för tonåringen att få en något utökad budget så tycker jag det är en rimlig tid att få tillgång till den under sommaren. Uppmuntra till sommarjobb om det är möjligt dels därför att det faktiskt fyller upp de där dagarna då man går och imbillar sig att alla andra har det så mycket bättre än en själv men också för att det blir ett pengamässigt tillskott.

För de som är 16 år och äldre kan man faktiskt som förälder se över vad man har för möjligheter att hjälpa dem till sommarjobb, om det är någon grupp där jag tycker det är OK att curla lite så är det faktiskt äldre tonåringar som tillbringat stora delar av sina somrar med lite mindre pengar OM det gäller sommarjobb. Här tycker jag inte bara att man kan utan ska göra ett försök om man kan att hitta dem ett sommarjobb och även höra med vänner och anhöriga om de kan göra något. Varför? 1. Ett jobb betyder mycket för en människas självkänsla många gånger och man få se att man duger till något och att man har en möjlighet att göra något med sitt liv även om man kommer från en fattigare familj. 2. För att tidigare jobb när man just gått ut gymnasiet kan vara väldigt viktiga för att få en anställning så fort som möjligt. 3. För att jag tycker att ett äldre barn faktiskt förtjänar att få ha lite mer pengar och lite mer frihet att bestämma över dem. 4. För att ta en lägre summa för husrum och mat borde vara självklart för alla föräldrar med sommarjobbande barn och inget man som förälder ska skämmas för så det kan även vara en vinst för föräldrarna att åtminstone få delar av kostnader täckta.


Kommentarer

Populära inlägg