27 december 2014

Dit mitt hjärta går varje jul

Mamma. Det går inte att komma ifrån, julen tillhör mamma och vasaloppet pappa. Det är inte så att jag inte tänker på mina föräldrar annars men det är dessa tider som tillhör dem. Min mamma personifierade julen för mig, utan henne har den aldrig varit lika full, faktum är att inte ens Lilla Bus kan fylla hennes plats på julen hur gränslöst jag än älskar henne. När än jag ser mina antika ärvda pumlor från mamma så hör jag hennes röst och känner hennes kramar. När jag lagar maten tänker jag på hur mamma lagade maten, oavsett om jag gillade det eller inte. När jag ser Bus ögon tindra så ser jag hennes glädje när jag öppnade presenter. Jag tänker på hur hon fejade och städade och lagade mat och ordnade för hennes och vår skull.

Jag tänker på hur glad hon skulle ha varit att få se Lilla Bus ha roligt och busa och springa omkring och att till och med hennes egna barnbarn fått barn. Tänk om hon kunnat se Lilla Bus leka med lilla A och kanske andra framtida barn. Jag vet att med den hälsa min mamma hade omkring hennes död så hade hon kanske inte kunnat njuta av detta så mycket ändå om hon levt nu men när personen inte lever så får man drömma tänker jag. Jag tänker på psalmen Härlig är jorden: "Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång." Visst är det så, men ibland är denna gång inte lika lätt att leva med som den är naturlig.

Visst hade du älskat denna galning lika mycket som jag, mormor?


26 december 2014

Ändrade planer, jungfru Maria och nöjdhet

Den 21 december gjorde jag planer inför morgondagen. Jag skulle koka skinka, städa och fixa inför julen och vårt besök av våra vänner. Strax efter tolv på natten så ändrades dessa av att min dotter väckte mig med skrik om att hon "spottat" i sängen. Kräk. Kräk som följdes av ett antal andra kräk under natten. Fortfarande på morgonen hade jag hopp om att det bara var en vanlig magsjuka och att vi skulle kunna fira jul som vanligt. Då kom kaskadkräkningarna och vi visste med säkerhet vad det var: Vinterkräksjuka. Vi fick börja med att meddela våra vänner och ställa in och sedan så satt jag stora delar av dagen i en fåtölj och antingen ammade eller höll min lilla fink.

Då och då så blev det en kräk men bara när jag inte hade henne i närkontakt med mig, det var som att då kunde allt hända. Från ca 16 på eftermiddagen så har hon inte kräkts men vi var alla dåliga hela den dagen och nästa men vi vuxna hade inga kräkningar bara illamående och upprörd mage.

När julaftonen kom så såg huset ut som stryk men vi orkade äta lite julmat som jag väldigt noggrant förberedde med extremt vältvättade händer och plasthandskar för att inte riskera att återinfektera oss. Tomten kom också till oss med en slowcooker till mig och en vattenkokare till oss bägge som dock visat sig läcka så den får gå tillbaka. Min man fick en prenumeration på tidningen Klassiker vilket han blev väldigt glad för. Lilla Bus fick en dockvagn, en Alfons-docka, en dockvagn och lite leksaksmat av trä vilket har lekts med flitigt under dessa dagar. Dockvagnen är nog favoriten och då den var rejält dyr så känns det ju bra.

På juldagen kunde jag äntligen koka skinkan och ni ska veta hur gott det var med skinka och blöta. Idag åt vi också julmat och vi konstaterade att vi ännu nöjt av att äta julmat och att det kanske berodde på att vi inte tvingats äta oss stinna av mat på julafton i traditionell mening utan att vi kunnat äta lite mer utspritt, köttbullar och kallskuret en dag, skinka och blöta en annan osv. I morgon blir nog första dagen jag försöker laga något av maten istället för att bara äta det vi har.

Fjärde advent var vi på kyrkan och det är tyvärr en stark misstanke från mig att det var där vi blev smittade men då pratade man om jungfru Maria och om hur man ville visa hennes styrka och komma bortom hennes lydnad och uppoffring. Då jag ofta vill vända och vrida på det jag hör så hade jag lite svårt att förena dessa två saker med vår tro. Kristen tro handlar om uppoffring så varför ska inte Maria få vara en förebild för detta? En kvinnlig förebild dessutom som är förebild för oss alla, inte bara kvinnor. Män ska också uppoffra sig så varför skulle de inte kunna se till guds moder för inspiration? Bara för att vi har i många år lagt in uppoffring i kvinnorollen så betyder det inte att uppoffring är dåligt bara att det ses som kvinnligt. Den natten och den följande dagen då Lilla Bus var sjuk så råder det ingen tvekan om att jag uppoffrade mig. Jag gav av mig själv fast jag själv var sjuk. Jag lät henne amma så mycket hon ville fast hon egentligen slutat på dagen. Jag satt och höll henne i timmar och sov små snuttar själv med henne i armarna. Jag bad och hoppades på förändring och förbättring. Jag grät över min oro för henne.

Sedan säger jag inte att uppoffringen var lätt, jag grät över min förlorade perfekta jul, över att mitt barn kräktes på mig och jag har närmast fobi för magsjuka och kräkningar. Jag var sur och arg på min man för att han bara låg och sov och gnällde över att han var sjuk. Jag var sur och arg för att han också fick sova på natten medan jag satt och vakade, torkade kräk, duschade barn, ammade och tröstade. Här tänkte jag på Maria. I bibeln så framstår det som hon bara accepterade sin uppgift att bli guds moder men var det så? Skrek och grät hon i sitt hem över orättvisan och hennes öde men just använde sin styrka att offentligt kunna ta emot det som givits henne? Vad pratade hon med Elisabet om? Var det hon som fick höra hennes oro, ilska och rädsla? Vi kan inte veta men vi kan fundera.

Om man såg mig där den 22 under långa stunder där jag satt hade säkert folk kunnat läsa ut en ängels tålamod och en blid moderlig kraft och visst så var det modersinstinkten och min oro för barnets välbehag som styrde mig. Visst gav jag av mig själv bortom vad jag egentligen orkade och ville men vad hade jag för val i mitt barns svåra stund där det enda hon ville ha var mammas närhet och kärlek? Vilket val hade Maria? Hade hon ett verkligt val eller gjorde hon bara det bästa hon kunde?

Jag hade drömt om en gullig bild på en ammande tomtenissa och inte en på en kräksjuk och rödkindad liten stackare men tack gud för att jag ännu har bröstet att ge henne när livet är svårt.

På det hela taget har vi haft en fantastisk jul. Nöjdhet är min allmänna känsla och glädje över en fantastisk man och en fantastisk tokig unge. Om man vill kan man kalla det ett julens mirakel att få uppleva nöjdhet över det som är istället för saknad av det man inte fick. Lägenheten är ännu inte städad men snart så är tvättkorgen åtminstone på någorlunda normal nivå och innan nyår ska städningen vara gjord, det har jag lovat mig själv.

En god jul till er alla så här på Sankt Staffans dags sista timmar. Julen är inte över även om vi lätt tror det men vi har fram till trettondagen på oss att fira det gudomliga som hände då gud blev människa.17 december 2014

Oidentifierade: Caledonia Doe

I början av November 1979 hittades en ung flicka skjuten i huvudet i Caledonia New York på ett fält där man odlade majs. Hon tros vara i tonåren och hade blonderat hår där färgen vuxit ut en hel del. Hon var inte så lång och ganska smalt byggd. Hon hade på sig en rutig skjorta i pojkmodell, beiga byxor och en herrjacka. Jackan var en reklamjacka från ett företag som hette Auto Sports Products, Inc och även om den var ovanlig gick den inte att spåra. En annan speciell ägodel som flickan hade var ett halsband med turkoser och en nyckelring med ett hjärta och en nyckel med texten "He who holds the Key can open my heart."

Det finns många bilder på henne men jag anser själv inte att rekonstruktionerna är så extremt bra så jag väljer att inte använda någon till denna men ni kan kolla själv på Doe Network. Där finns även länkar till obduktionsbilder som inte är obehagliga att titta på om någon är intresserad.

En ytterligare spännande ledtråd är att man fann pollen i fickorna som visade att hon vistats i Californien, Arizona, Södra Florida eller Mexico och det faktum att hon var uppenbart solbrun stöder detta ytterligare då det som de flesta kan förstå inte är speciellt soligt i staten New York i november.

Flickan identifierades av en kvinna på en dinerdagen innan hon mördades och att hon då var i sällskap med en äldre man och även en lastbilschaufför sades ha sett henne vilja lifta. Flickan hade ätit kött, potatis och majs innan hon dött.

En seriemördare vid namn Henry Lee Lucas har erkänt hennes mord men det finns inga bevis på att detta stämmer.

Hon har som många andra oidentifierade fascinerat många och många förslag har kommit in. Ett som jag vet undersöks nu är en tjej som heter Tammy Jo Alexander. Kolla själva och se vad ni tycker! Jag tycker det ser ut som en möjlighet åtminstone och jag kommer uppdatera denna sida om/när jag får reda på om Alexander är utesluten eller ej.

Källor:

Doe Network 
The Charley Project


15 december 2014

Curlingdebatten

Underbara Clara har återigen dragit igång curling-debatten genom att återvända sitt gamla inlägg där hon i princip säger att curling inte är ett problem men att barnfattigdom är det. Nu håller jag med henne att barnfattigdom är ett stort problem och jag berörs verkligen då jag stöter på det i min närhet men curling och barnfattigdom hör ihop på flera plan.

Först och främst så tvingas de barn som lever i fattigdom jämföras mot de barn som får allt. De jämförs även med de barn till fattiga som faktiskt curlas. Ja, barn curlas även utanför den rika medelklassen vilket Underbara Clara inte vill riktigt låtsas om. Hur många känner inte någon förälder som gör precis allt för sitt barn trots svår ekonomisk situation? Jag känner flera där barnen har märkeskläder medan föräldern i bästa fall får ärva kläderna när barnet tröttnat, annars går de i trasiga kläder. Om detta inte är curling så vet jag inte, i synnerhet om båda kunnat få bra kläder om man valt något billigare. Jag förstår att man vill sina barn väl och att man vill ge dem det bästa men på vilket sätt är det "det bästa" att låta deras förälder gå i trasiga kläder för att barnet ska ha lyxkläder? Tänk om man satsat på att lära barnet empati för föräldern, grundläggande hushållsekonomi och att hålla en budget istället. Då hade barnet haft kunskaper för livet och inte en jacka. Jag säger inte försumma era barn men att lär era barn att livet består av fler personer än dem själva och att livet blir roligare om åtminstone man inom familjen kan leva mer jämnt.

Jag säger heller inte att det är fel att prioritera sina barn, ibland är det vad som är det mest vettiga men inte i precis alla lägen. Nu skrev jag om kläder ovan och jag prioriterar att mitt barn ska ha bra kläder men inte på bekostnad av mig och hennes far. Om vi har trasiga kläder och hon har hela så köper vi grejer till oss. Behöver alla kläder och alla inte kan få det bästa så utgår vi från behov och då blir det hon som är ute mest som går först och sedan min man som är ute mer än mig medan jag kanske inte behöver de finaste vinterkläderna men kanske istället måste ha kläder som är aningen mer presentabla inomhus medan de faktiskt kan gå i tröja och mjukisbrallor/jeans.

Som förälder ska man göra sina barn till viktiga personer och deras vilja och tankar ska lyssnas på och respekteras men jag tror det är direkt skadligt att låta livet kretsa kring ens barn. Nej, barnet kan inte alltid få välja tv-program men det ska få välja ibland. Nej, barnet kan inte alltid få favoritmaten men barnet kan få den ibland. Nej, barnet kan inte alltid ha vilka kläder som helst men många gånger kan barnet välja själv inom vissa ramar. Jag tror på frihet inom mognadsnivå, jag tror på ansvar inom mognadsnivå, jag tror på att lyssna på barn oavsett ålder men att man som förälder också måste våga ta ansvar och säga nej och ja till det som barnet säger. När barnet har en bra poäng ska det ha cred för det, de är verkligen inte dumma och ofta tror jag vi vuxna tyvärr glömmer detta. Det faktum att barn inte alltid är lika utvecklade till mognad och erfarenhet gör inte att de inte har att tillägga eller att man som vuxen ska säga nej "bara för att..." Var äkta, våga ändra dig och behandla ditt barn som en riktig människa så kommer du en lång bit på rätt spår. Om barnet är en människa så blir det lättare att säga både nej och ja.

Jag är nog definitionen av en icke-curlande förälder. Min dotter uppmanas ständigt att göra det hon kan själv, hon uppmuntras att fatta egna beslut och hitta egna lösningar och hon får snarare utmaningar än hinder bortrensade. Det betyder inte att jag inte gör saker för henne som hon inte klarar eller att jag kräver att hon ska göra saker hon inte klarar i förväg men att hon gör det hon rimligen klarar av i förhållande till sin ålder. Hon får obegränsat med kramar och den närhet hon behöver. Hon är envis och nyfiken och gudarna ska veta att hon kan komma på egna lösningar på det mesta. Samtidigt är hon också lite räddhågsen av sig och behöver pushas att prova nya saker, annars skulle hon inte göra dem. Hon är väldigt gosig och tycker om kroppskontakt men hon behöver också guidning i hur man hanterar frustrationer eller med vem och när man kan leka mer vilda lekar. Samtidigt så låter jag henne både lyckas och misslyckas och jag vakar inte över henne som en hök utan jag tar att hon hittar en pall och äter smör, river ut toapapper eller målar sig själv grön över hela kroppen. Jag vet att sådana äventyr också leder till triumfer lika ofta och barnet upptäcker att hon kan så mycket mer än hon någonsin föreställt sig.

10 december 2014

Oidentifierade: Baby Michael

3 Mars 1999 hittades en liten bäbis död i en plastsäck. Han hade dött av medvetet våld. Han var fullgången och vid god vikt och barnet hade inga droger eller alkohol i kroppen. Barnet hade slängs eller fallit ur en bil i rörelse men dödsorsaken var inte detta utan tidigare våld. I närområdet där barnet hittades hade ett par bestående av en man och en gravid kvinna observerats som kan ha varit bäbisens föräldrar. Han föddes inte på ett sjukhus och den säck han låg i innehöll också placentan. Det faktum att man hittade ett könshår på barnet från hans mamma tyder på att han nog inte fick leva så länge såvida det inte var en överföring från moderkakan. Man kunde se att mamman var vit eller från en viss grupp av indianer (Lumbee). Mordet skedde i North Carolina (Cumberland County) vilket också är det område där denna grupp hör hemma vilket nog talar för att barnets föräldrar bor någonstans i staten.

Case File: 387UMNC Doenetwork

7 december 2014

2 Advent

Idag var vi i kyrkan och lyssnade på en fin predikan om guds rike. Prästen pratade om hur han inte lockades så mycket av gator av guld utan av frid och fred och hur han även hoppades på att se att vi som kristna skulle kunna bygga gudsriket på jorden och inom oss. Jag gillade hans enkla och raka predikan som min återberättelse inte riktigt kan göra rättvisa. Lilla Bus klarade sig ganska bra men hade lite spring i benen och sprang upp och ned för kyrkbänken. Hennes adventspresenter, två hästar, följde med och galopperade lite de med. Nattvarden var höjdpunkten och då var hon kanske det mest väluppfostrade barnet av alla men resten av tiden var hon sig själv.

Vi tände förstås andra ljuset och en andra tomte hade flyttat in i huset i Lilla Bus rum. Den hade lämnat en present som då var häst nummer två. Det blir intressant nästa vecka när det blir en pärlplatta istället för hästar och om hur hon tar det. Kanske förväntar hon sig ett helt stall efter denna inledning.

R var och hälsade på svärmor och kom hem trött och slut här ikväll. Lilla Bus har saknat honom och varit en liten pest mot sin mamma och omväxlande kramat och slagit mig antagligen så jag ska fatta att hon inte vill att jag också ska försvinna och för att jag ska fatta att hon är sur för att pappa är borta. Hon växer och frodas men är i en lite svår period då hon har väldigt mycket känslor och kan vara lite hårdhänt ibland både mot mig och mot andra barn. Oftast brukar hon bli bedrövad när hon inser att hon varit elak och vilja kramas men det är inte så kul. Jag misstänker att det är det faktum att hon slutat sova på dagen som kräver lite invänjning men numera har hon börjat somna tidigt, redan vid halv sju-sju mot nio eller tio när det var som värst. Det är skönt att se henne mer normalt trött i alla fall. Jag tror även det är något annat hon håller på att utveckla men jag vet inte riktigt vad än. Jag vet dock att sådana här saker brukar gå över som en blixt när allt är klart och man får det mest harmoniska barn som finns utan att man förstår hur det gick till.


Från den gången hon smörade sina brödskivor i trä. 

6 december 2014

Oidentifierade: Hur många rapporter ser ut och varför det inte alltid är lätt att matcha dem till någon

Här har vi Case File 141UMGA, en svart man i 30-45 årsåldern som dog av en hjärnblödning orsak av kokainmissbruk. Hans tänder var utan lagningar och de id-handlingar han hade på sig var inte hans. 

En annan är Case File 188UMOK. Han var en vit man som var ca 60-70 år gammal med grått hår, skägg och bruna ögon. Han blev påkörd av en bil och tros ha varit hemlös. Även om han var hemlös så hade han ändå en del smågrejer med sig som bestick, paraply, tobaksvaror osv som säkert gjorde hans liv lite lättare. Han hade en hemgjord käpp att stödja sig med och OK kläder för temperaturen i Oklahoma i februari (ca 0-10 grader), jacka, mössa, flanellskjorta, byxor, underkläder, sockar och skor. Han hade löständer i munnen som jag antar de inte lyckats spåra på något sätt i och med att han är fortsatt oidentifierad.

En tredje typ är Case File 217UFTX. Hon var en kvinna som troligen var 18-25 år gammal och hittades död i Turtle Creek. Hon hade inga spår av våld på kroppen så dödsorsaken kan ha varit självmord eller att hon fallit. Hon hade joggingkläder på sig och joggingskor hittades bredvid henne. Hennes hår var svart och ögonen bruna och hon var vit eller hispanic. Hon hade en del tänder med lagningar. 

Så här ser många rapporter ut och svårigheterna är många med att matcha dessa människor med en saknad. I två fall så är det möjligt att deras släktingar förlorat kontakten med sin släkting och även om de skulle hitta hans fil och se bilden är det inte säkert de känner igen honom. I exemplet där offret är kvinna så är det kanske så att hon är från Syd- eller Mellamerika och hennes släktingar inte vet att hon är död. Bilden av henne är dessutom ganska dåligt så kanske skulle de inte ens ha en aning att det är hon även om de börjar söka efter henne. 

Det finns ännu mer sparsmakade filer men dessa illusterar de typiska fallen, droger, hemlöshet eller självmord/olycka. Det är ofta man tror de flesta oidentifierade är mordoffer då många av de mest kända är mordoffer men de flesta är olyckor, överdoser osv och människorna är ofta dåligt kopplade till samhället. 

1 december 2014

Julen

I år har jag allt blivit lite julfrälst och har tankar och planer inför julen. Vi har bestämt att fira den här hemma och köra lite av vår egen grej. Vi kanske får sällskap men ännu är inte detta bestämt. Här är lite av vad jag vill ha på julbordet:

Revbensspjäll
Skinka och blöta
Köttbullar
Lax
Sill
Renkött
Tunga

Jag tror säkert mannen har fler önskemål men detta är vad jag vill ha. Sedan ska det väl vara Kalle och Karl-Bertil för att allt ska bli som det ska.