18 augusti 2014

Saker jag önskade man pratade om när det gäller amning

1. Det är svårt och det är OK att det är svårt. Många tror att det är något som kommer helt naturligt och att man bara kan göra det utan att tänka och för vissa kvinnor och barn är det så men de flesta får åtminstone kämpa lite ibland. Om det är svårt så kämpa inte ensam utan ta hjälp av amningsmottagningen eller amningshjälpen. Vissa BVC är också väldigt bra men tyvärr är det ett lotteri vilka ger bra råd. Om du ännu inte har fött barn så läs på så du är så förberedd som man kan vara.

2. Det är oftast inte så mysigt som det ser ut. Amning är mysigt, ibland och det är ett mycket praktiskt och smidigt sätt att ge sitt barn föda när man fått in snitsen men förvänta dig inte att varje amning är en mysattack. Det kan vara urtrist, speciellt i början då man knappt kan röra sig och det kan vara otroligt ansträngande för se nummer 1, amning är svårt.

3. Att det ofta är fantastiskt mycket trevligare att amma en äldre bäbis och ett barn än en nyfödd. Amning av nyfödda är ett ansträngande jobb som pågår dygnet runt och många som slutat amma vid 4-8 månader kan ofta inte förstå hur man kan välja att amma ett äldre barn. Dock är det ofta i denna period som det "vänder" och amningen blir en lätt och naturlig del av vardagen. Barnet kan också äta mat så vill man inte ge flaska kan man nu också lämna bort barnet en stund om man har lust. De flesta barn börjar också äta mer sällan både pga matintroduktion men även för att de blir mer effektiva. Våga amma längre är mitt budskap!


7 augusti 2014

Inspirerad och deprimerad

Lite så känner jag inför hösten. Missförstå mig inte, jag gillar både sommar och höst men jag har alltid lite svårt för övergångar i årstider eftersom det känns så oåterkallerligt och hårt att gå in i en ny årstid så just när man står och nosar i gränslandet så är det svårt att hitta känslorna. Det är fortfarande varmt och skönt men det är svart på natten och då och då känner man den där antydan i luften om det som ska komma. Med hösten kommer också ny förskola och jobb vilket också är en förändring och förändring liksom inte min grej. Vi ska dessutom flytta till vår nya lägenhet och även det är... en förändring. Jag vet att när jag gått igenom det kommer det kännas fantastiskt men nu, huj!


5 augusti 2014

Äntligen tillbaka!

I söndags tog vi oss äntligen hem från Boden, det är där jag och Bus varit nämligen. R kom och joinade oss sista helgen för min äldsta brorsdotters bröllop och dopet av deras barn. Det var verkligen skönt att få träffa lite släktingar och se lite av mitt gamla liv. Jag längtar inte tillbaka till Boden, jag har lämnat stan kroppsligt och själsligt för länge sedan men att låtsas i en en vecka eller så är trevligt. Jag besökte stan och hittade två par Gudrun Sjödén-byxor och en kjol från samma företag för 155 kr alltihopa! Helt sanslöst pris när man betänker att jag betalat upp mot 200 kr för ett begagnat plagg från samma företag tidigare... Jag handlade lite av sådant som alltid tar slut från Dollarstore (någon sådan har vi inte i Umeå av någon anledning) och det var väldigt trevligt att åka upp till Laxholmen med syrran och fika laxmacka och se ut över den vackra utsikten.

Min syster har skaffat sig en till Cavalier som heter Vilmer och döptes om till Milmer av Bus. Bus saknar fortfarande valpen och syrrans dotter och går och ropar på dem här hemma. Hon lekte också med syrrans katter och de lärde sig snabbt att hålla visst avstånd från henne och hennes "gos". För det mesta var det bara lite väl intensiva kramar men varken jag eller syrran blev så glad när hon satte sig på katten Illberg och red "kalopp kalopp kalopp" på hans rygg. Tack och lov blev han inte skadad och ej heller fick lilla Bus några rivmärken...

Jag avslutar med en liten bildserie:
Lilla Bus ritar en "särdfisk" under vigseln. Det var under de få minuter hon satt stilla och inte for runt som en tätting i hela kyrkan. Jag tackar gud för den människa som slagit av orglarna som står i kyrkan så de inte brast ut i "sång" pga Lilla Bus.