29 januari 2014

Problemet med dagens politik

Om jag skulle beskriva vad jag ser som problemet med dagens politiker och politik så är det att det känns som det inte finns några visioner om ett bättre samhälle. När jag lyssnar på svenska politiker så känns det som om de gett upp. I bästa fall så kan vi fortsätta att ha det som vi har det nu och det finns inga tankar om att göra vår tillvaro bättre. En gång i tiden så drömde man om många sådana saker som finns idag, rösträtt, arbetslagstiftning, föräldraledighet, förskolor osv osv. Ska vi sluta nu för att vi har många saker som är bra? Nej! Det är detta som gör att jag personligen inte längre orkar ha samma intresse för politik som jag hade förr. Man diskuterar inte att förändra världen, man har inte visioner för framtiden eller ett framtida samhälle att drömma och sträva efter. Det är små ändringar hit och dit och inget drastiskt.

Var är 6 timmars arbetsdag/4 dagars arbetsvecka? Var är längre föräldraledighet? Var är mindre barngrupper i förskolan? Var är en förstklassig utbildning? Var är fungerande bostadsmarknad? Var är en levande landsbygd eller vad f-n som helst som har ens ett uns av visionära tendenser? Var är samhällsförbättringen? Var är tanken om en förbättrad demokrati och ett samhälle som verkligen ger alla möjlighet att delta? Vad ska göras för att fortsätta att förbättra marginaliserade gruppers position i samhället och på arbetsmarknaden? Hur ska vi skapa jobb åt de människor som går arbetslösa? Hur ska de människor som inte kan jobba heltid pga sjukdom eller andra omständigheter ändå finna en plats på arbetsmarknaden och i samhället? VAD SKA NI GÖRA OCH HUR?

Jag fattar att de mesta av de saker jag räknar upp inte görs i en handvändning och är saker jag själv kanske inte får uppleva under min livstid och just därför behövs visionerna. Om jag ska orka jobba för att förbättra världen för mina barn och barnbarn och orka bry mig så måste jag veta hur politiker idag spekulerar om framtiden och vad vårt framtida liv kommer att bli. För människors skull måste ni våga tala ut om vad ni vill och vad som kommer ske inte bara inom den närmsta tiden utan vad ni vill ska ske i framtiden. Vi måste få orka leva och drömma och önska en framtid. Det är bra att jobba i nuet också, jag vill inte att politiker ska glömma detta och förlora sig i visionen om framtiden men utan framtidsvisionen så blir åtgärderna i dagens samhälle utan kringhistoria och utpekas inte så viktiga delmål utan de blir kortsiktiga mål istället. En politik som bygger på delmål till det stora målet ger folk hopp och ger oss en riktning som gör den begriplig. Dessutom så gör den politiker ansvariga för de beslut de tar. Om vi inte gillar slutmålet så kommer vi har svårare att acceptera de kortsiktiga förändringarna när vi ser dem som del av en plan som vi inte gillar. Gillar vi inte de kortsiktiga förändringarna men de är en del av ett långsiktig mål vi gillar har vi lättare att stå ut med förändringen i nuet. Våga visa oss vägen ni vill gå!

15 januari 2014

Viktigt om samtycke

http://ladydahmer.nu/missforstand-och-myter-kring-samtyckeslagen/#comment-130666

Bra förklarat om hur en samtyckeslag skulle funka i praktiken.

Första natten i egen säng, hela natten.

För några månader sedan så vet ni som läser min blogg att vi köpte en madrass till Lilla Bus att sova på under första delen av natten och i ett senare skede hela natten. I natt kom ett senare skede och för första gången sov hon precis hela natten på madrassen. Hon vaknade två gånger och jag fick hjälpa henne somna om med bröstet men hon sov faktiskt hela natten där på madrassen. Sedan vi började med madrassen så har jag successivt flyttat den tidpunkt då jag söver om där på madrassen och vi är nu nere på klockan 4. Alltså är det så att jag är villig att gå ned till madrassen och söva om henne under större delen av natten och detta har också påverkat henne och jag tror medfört att hon blivit mindre benägen att vakna. När man hamnar uppe hos mamma kan man ju amma nästan hur mycket man vill och då är det inga problem att vakna ofta men när man blir sövd av mamma och sedan får sova vidare själv så blir det väl mindre attraktivt. Nu väntar jag på den första natten då hon inte vaknar alls och jag tror inte att den är långt borta. Hittills tror jag rekordet är från klockan 20.30- ca 5.00 men mer normalt är att hon vaknar 1-2 gånger per natt efter ca 5-6 timmar vilket är helt OK. Till sommaren kommer jag troligen att avvänja henne från amning på natten om hon fortsätter att amma fram till dess men fram till dess nöjer vi oss med bra nätter med amning.

Jag tror verkligen inte på att stressa på barns utveckling och jag är villig att vänta in ett mer vuxenvänligt sovmönster om det behövs. Tack och lov har ju Lilla Bus sällan varit extremt dålig på att sova och oftast sovit 4+ timmar åt gången så detta har inte varit så svårt även om hon i utvecklingsperioder ibland varit sämre på att sova men även detta är ju att räkna med. Jag förstår att det sannolikt kommer bli bakslag på denna ganska bra sömn som vi har nu men i takt med högre ålder så räknar jag ändå med att de ska bli mindre frekventa och mer mindre svåra att parera.


Ibland är mammor trötta. Tur att de kan producera mjölk ändå. Mums!

12 januari 2014

Kristna Föräldrar- en facebooksida

Jag har startat en sida på facebook som heter Kristna Föräldrar. Den ska vara öppen för alla som identifierar sig som kristna föräldrar. Jag vill hemskt gärna att ni som läser denna blogg går in och läser och gillar denna sida. Om jag får gillamarkeringar och ser att folk är intresserade så kan detta projekt komma att utvecklas och bli mer saker.


9 januari 2014

Nästan glömt hur man gör...

Jag har nästan glömt hur man bloggar. Jag skriver inget alls numera även om jag tänker på massor av saker och säkert skulle kunna skriva en massa bra saker. Nu tar vi en enkel uppdatering i alla fall.

Julen var, ehum... speciell. Julafton var väldigt jobbig och jag grät mest hela tiden och var väldigt känslig och utan nästan någon julstämning. Utöver detta saknade jag min mamma något otroligt mycket. Vid jul är då jag sörjer henne som mest, hon tyckte så mycket om julen och hon är liksom en symbol för julen för mig. Det var jobbigt att se svärmor hålla Lilla Bus och tänka på hur min mamma aldrig fick hålla henne och att jag aldrig fick visa mitt fina barn till min mamma. Jag och svärmor går ju heller inte alltid riktigt jämnt ut så det gjorde ju heller inte saken bättre. Grön jul för första gången i mitt liv dessutom. Eller, jag har varit med om att det varit mycket lite snö men det har åtminstone känts som vinter, inte varit 8 grader varmt som i år. Fy! Ska jag ha varmt på julafton ska jag kunna ligga ute och sola, inte gå runt i regn och gegga. Iris hade tandproblem och var som en vildsint hyena när hon skulle somna.

Vi firade vårt nyår hemma i Umeå och R åt så mycket han fick ont i magen, annars var det trevligt. Direkt efter nyårshelgen åkte vi upp till Boden och träffade släkten där. Lilla Bus hade nog väldigt roligt med kusin Hanna och kusin Julia även om de är så mycket äldre. Bus fick även leka med syrrans hund Alfred och katten Illberg. De andra katterna var mer avvaktande men Bus själv blev lite förtjust i katten som hon kallade "mössa". Han heter Max och har en brun fläck på huvudet, jag antar det var därför han var "mössa". Bus lekte även med mina bröders hundar. En jakthund var hon rätt förtjust i och for och jagade medan hon upprepade "näll, näll" (snäll) medan min äldre brors jakthundar var lite läskiga. Inte förvånande, de räckte ju henne till näsan och de busade och lekte och gick upp på bakbenen och låtsasbet varandra när de lekte. "Vovve biti" var Bus kommentar och det var nog väldigt läskigt.

Språket bara sprudlar och hon lär sig nya ord varje dag och gör ofta flerordsmeningar numera och använder alla ordklasser. Det är bara en tidsfråga innan mamma och pappa har sår i öronen tror jag.