30 maj 2012

Ett favoritkort från bröllopet...

Kanske är det för att jag är fokus i bilden, kanske för att den kombinerar våra ringar och magen men jag älskar den verkligen den visar på något konstigt sätt alla mina känslor från den dagen. Kärlek, förväntan, lycka och en känsla av att göra något rätt.

29 maj 2012

Amningskläder och kupor

Nu har jag inhandlat amningskupor och amningskläder tills vad som komma skall efter förlossningen. Amningskläder är precis lika fula och tråkiga som mammakläder ifall ni inte visste det men nu äger jag ett beigerandigt och ett vitt amningslinne som jag väl får kombinera med något roligare ovanpå i värsta fall. Amnings-BH har jag inte vågat köpa då brösten kan vara så extremt olika stora i början så jag väntar tills jag vet. Amningslinnena och min töjbara sport-BH får räcka så länge om jag inte hittar någon BH som verkar nog töjbar.

Jag har också köpt ett album till Lilla Bus som jag ska fylla i.

Här är några andra saker jag tänkt köpa:
- Nappflaska (helst en amningsvänlig)
- Tunna filtar
- Ny madrass till sängen samt en ny säng till mig
- Beslag som håller ihop två fristående sängar
- Ev några fler pyjamas till lilla bus

Mannen vill köpa nya bussningar till en av våra två gratisvagnar, men annars vet jag inte vad han ska inhandla till Lilla Bus.

Buset bökar i magen och jag har fått klart mer förvärkar än tidigare. Dagens tur på stan var plågsam bitvis när jag bara kunde ta ett par steg innan jag fick stanna. Det var inte bekvämt men jag ser det som positivt att livmodern tränar inför 'the big event'.

27 maj 2012

Alla kan inte fira morsdag....


 
Förhoppningsvis kan jag åter fira morsdag nästa år men under ett antal år har jag inte haft någon att fira eller kunnat bli firad själv. Jag har inga skannade kort på min mamma men jag hittade detta och några till på min systers facebook. Det här är några år innan hon dog, hon hade ännu inte låtit håret växa ut vilket hon gjorde de sista åren men mer exakt än så kan jag inte säga. Kortet är från syrrans facebook men det är jag som tagit det så jag tyckte att jag kunde sno det med gott samvete. Min syster hade ett foto från när mamma var ung också som jag kanske också lägger upp för det är så fint.
Jag önskar alla mödrar en trevlig morsdag! Om allt går som det ska så firar jag den mer er nästa år!

Balkongstädning!

Äntligen har jag tagit itu med balkongstädningen! Ja, inte bara jag, R har också städat. Växthuset var fullt med mögel så vi fick använda munskydd men nu är det rent och fint. Golvet är sopat, gammal jord slängd, pinnarna ihopsamlade och borden och stolarna torkade. Nu ska jag bara plantera en massa blommor sakta men säkert ska grönsakerna få komma ut. Jag ska kolla yr.no för att se hur det ser ut med frost framöver så jag slipper bära dem fram och tillbaka för än så länge är det möjligt att hålla koll på dem som de är. Jag längtar verkligen efter att få lite prydnad och skönhet därute. Andra år har jag satsat på maten men i år blir det mer prydnad för jag har ju en liten att sköta denna gång.

Jag återkommer efter besök hos plantskola med lite balkongbilder!

26 maj 2012

Hemma!

Jag har varit i Boden i några dagar och inte haft vidare ork att blogga. I onsdag fick jag träffa alla mina syskon och ganska många av mina syskonbarn när jag och R blev firade av dem. Vi åt grillat, diverse tillbehör och äggfri tårta så R kunde äta med oss andra. Jag är så glad att få träffa dem och så rörd att de ville fira oss och vårt liv tillsammans. Alla kommenterade min stora bäbismage och jag ska fota den och lägga upp så ni får se snart. I torsdag åkte vi runt lite och besökte Storheden och lite affärer och på torsdag besökte vi min faster. Jag tror inte jag träffat henne på flera år och senast jag besökte hennes hem var nog 15 år sedan. Jag har oftast svårt att hinna träffa släkt utanför familjen när jag är i Boden så jag är glad jag hann träffa åtminstone en person under denna tid. Jag kanske får införa att besöka minst en släkting utanför familjen varje gång jag är där så jag inte tappar alla band. Om allt går som det ska så är detta det sista besök jag gör i Boden som icke-förälder och det känns lite speciellt. Förhoppningsvis reser jag upp dit och visar upp min lilla busunge om inte alltför länge... Jag har haft lite fler förvärkar nu så förhoppningsvis närmar jag mig upploppet nu. Man ska inte börja hoppas för tidigt men jag känner definitivt att förlossningen närmar sig med stormsteg. Som jag tidigare sagt är jag inte rädd för att föda barn men att vara förälder känns svårt men otroligt spännande. Jag längtar verkligen att få lära känna min lilla flygekorre fullt ut.

21 maj 2012

DokumentärJag vill tipsa om denna dokumentär om 'purity'-rörelsen i USA som förespråkar att man ska vara oskuld tills man gifter sig och mer specifikt om 'purity balls' där tjejer lovar att vara oskuld tills de gifter sig. Vissa avger detta löfte väldigt unga och det som för mig är rätt läskigt är att deras fäder lovar att upprätthålla löftet. Jag tycker det är OK att lova att man ska vara oskuld men löften till gud är allvarliga saker och inget en tioåring bör göra med sina föräldrars godkännande. Det som är fint i denna film är att jag uppfattar att fäderna har en genuin önskan om att ha en bra relation med sina döttrar och att döttrarna många gånger har en bra kontakt med sina fäder men det tar inte bort det faktum att sexualiteten tillhör deras döttrar och endast dem. Många av familjerna i serien verkar tillämpa arrangerade äktenskap, helt eller delvis där den första som ska godkänna mannen är pappan och först efter detta kan dottern börja lära känna honom. Många pappor i filmen uttrycker att detta sätt skyddar döttrarna från att råka ut för hjärtesorg och från att göra om sina föräldrars misstag men sanningen är att man inte kan skydda någon från detta. Vi kommer alltid möta besvikelser och problem, det enda som kan hända är att man kan skjuta upp hjärtesorgen till senare. Jag har läst en del bloggar från människor som lämnat dessa strikta kyrkor och som nu har dåliga relationer till sina familjer som fortfarande tror på denna ideologi. Det är en ideologi och inte en tro eftersom man lägger in saker i tron som inte finns där extrem centrering runt fadern, endast vissa godkända politiska positioner, militant fekunditet (att föda barn till den grad att man utkonkurrerar andra religioner) och många andra saker.

Min första hela dag som fru...

Dagen har varit ungefär som alla andra dagar. I morse var jag trött och R gick runt och försökte väcka mig på irriterande sätt tills jag till sist steg upp. Sedan åt vi rester från igår och for på stan. R kollade på telefoner och jag köpte lite jordgubbar och lite hirsmannagryn. Jag gillar dem mycket bättre än vanliga mannagryn som bara gör mig dålig i magen. Hirsmannagrynen smakar ungefär likadant och är skonsammare för magen. Vi gick runt och njöt av det fina vårvädret men till sist blev jag så trött att jag inte vet vad och fick sammandragningar så vi fick retirera hem. Nu sitter jag här och vilar och ska sedan preparera våra jordgubbar för ätning. I morgon åker vi till Boden och på onsdag så har syskonen planerat en liten hyllningsfest för oss vilket jag ser fram emot. Jag ska dessutom bestämma vilka blommor som ska planteras på mammas och pappas gravar för det är min tur i år. Eftersom de måste planteras i början av juni och jag ska ha barn i mitten av juni så har syrran lovat att göra själva planteringen åt mig men jag måste ju säga vad hon ska köpa. Jag funderar på rosenskära, en stor petunia och penséer på pappas grav och en mer traditionell ros på mammas med krysantemum eller någon annan liknande blomma och någon blå blomma eftersom mamma tyckte om blått. Eventuellt ska vi besöka en faster innan vi åker hem också och resten av tiden får vi väl åka och hälsa på lite folk och gå på Dollarstore... Dollarstore är för övrigt den enda affär från en kedja som inte finns i Umeå men väl i Boden.

20 maj 2012

Förgiftade!

Vår fina präst Susanne läser en bön över oss innan vi går in.

Ett lite mörkt kort från innan vi går in där vi kramar varandra.

Vi ser lite halv-tokiga ut här där vi går in till Mendelsohns klassiska bröllopslåt. Kyrkvaktmästaren syns i bakgrunden.

En vän läser ur Romarbrevet för oss.

Prästen välsignar våra ringar, jag gör konstiga miner på samtliga kort av denna del av ceremonin.

Ett suddigt kort av oss när vi kysser och kramar varandra när vi blivit man och hustru.

Prästen ber över oss och jag är på väg att börja gråta nästan hela tiden och när hon ber för oss och vårt barn så kan jag inte hålla mig längre och fulgråter verkligen. Jag är väldigt osentimental så det var oförväntat. Prästen höll ett oerhört fint tal om oss och hade jag vetat hur fint det skulle vara så hade jag nog spelat in det. Jag är så otroligt glad att vi hade en sådan underbar präst som verkligen gjorde allt för att vi skulle få ett minnesvärt bröllop.

Vi går ut till Intåg i sommarhagen. Det var inte mycket till sommarhage ute, småkallt och regnigt faktiskt...

Lite spex efter bröllopet...

Vi bjöd på pumpasoppa och Leyali Lebnan till våra gäster.

Vi och våra gäster!

16 maj 2012

En krånglande kyl och dess konsekvenser

I förrgår upptäckte vi att kylen inte fungerade som den skulle och ringde kvartersvärden. Han lovade att skicka en reparatör som dock inte dök upp och på eftermiddagen funkade kylen igen men då R vridit på vredet så blev kylen istället vansinnigt kall när den slog igång och efter att igår gjort slut på kött och mjölkprodukter så fick vi idag göra slut på de grönsaker som frusit.

Nu står en traditionell svensk grönsakssoppa och en romersk soppa/gryta på spisen för att senare kunna ätas och frysas in. Grönsakssoppan är bara palsternacka, morot, potatis, fänkål med grönsaksbuljong och kryddor och lite smör och om en stund ska jag också tillsätta purjolök och några kikärtor. Kryddningen är kryddpeppar, lagerblad och peppar och salt.

Den romerska grytan är inspirerad av ett recept jag läste för ett antal år sedan på en soppa som ska efterlikna det som de gamla romarna åt. Vi har alla hört om bröd och skådespel men i verkligheten var det faktiskt ofta säd och skådespel och många åt säd i grytor och soppor. I denna soppa ingår lök, potatis, fänkål, gröna bönor och bulgur och kryddningen är buljong på får, salt, lagerblad, mejram och timjan. Potatis fanns inte i romersk tid men palsternacka och morot  var vanligt förekommande. De andra ingredienserna fanns med viss modifiering och jag har gjort grytan helt ortodox och även detta är gott. Jag ville dock inte ha för mycket potatis i den andra grönsaksgrytan då det är lite tråkigt och i denna soppa ska ändå potatisen koka sönder med linserna så jag tycker inte det spelar någon roll. När de har kokat sönder så grovkrossar man dem lite ytterligare, späder till soppa eller gryta och låter lite bulgur koka klart innan man äter den.Vare sig man äter den som soppa eller gryta så ska den vara ganska tjock och blir väldigt mättande.Just nu funderar jag på om jag ska ha i grönkål eller låta bli. I vilket fall så blir soppan ganska trist i färgen men god i smaken.

Båda dessa soppor är utmärkt vardagsmat som inte kostar skjortan. Ett allmänt tips för soppor och grytor, med eller utan kött är att använda fänkål. Detta är en utmärkt smaksättare som ger karaktär till de flesta rätter. Man kan även använda selleri på samma sätt men då jag är allergisk så gör jag inte detta. För de som hatar selleri är fänkål en mycket värdig ersättare men med mindre utmärkande smak.

15 maj 2012

Nytt försök med prällen i morgon

Idag har jag fortsatt mina roliga nöjen och mest städat hela dagen... Suck! Men, jag hann i alla fall få gå ut i finvädret en stund även om jag hade lite sammandragningar så det gick inte så fort. Jag glömmer jämt bort hur sjukt sakta jag måste gå för att inte få problem för det är verkligen löjligt sakta. Jag längtar till att kunna ta normala steg igen!

14 maj 2012

Ingen prälle

Idag skulle vi ha träffat prästen och diskuterat bröllopet men hon var hes så hon kunde inte komma. Det får bli på onsdag istället. På ett sätt var det skönt då jag inte är i så bra fysisk form idag efter dålig sömn men det är jobbigt när man får skjuta upp något som är lite pirrigt. Jag hoppas verkligen att hon tillfrisknar nog att kunna genomföra ceremonin, om inte får hon se till att kolla om någon präst är ledig så får vi gifta oss med någon annan. Jag gillar henne men att bli gift är viktigare än vilken präst det är.

13 maj 2012

Då är man snart 1,4 miljoner fattigare...

Jag läste idag att ett barn kostar sina föräldrar ca 1,4 miljoner fram till dess 18-års dag. Jippie, för så mycket pengar har vi ju... Nu är det ju självklart så att det inte blir 1,4 miljoner på en gång och att allt inte direkta kostnader utan även förlorad inkomst för föräldraledighet och VAB. Sedan så är det ju heller inte ett förutbestämt öde utan man kan påverka sina kostnader.

Jag erkänner dock att ekonomin stressar mig lite ändå så här när det börjar dra ihop sig. Jag vet att vi kan och kommer klara oss redan som det är nu men min hjärna går in i 'tänk om läget' ändå. Jag har ett rejält sparkapital, mer än de flesta Svensson och väldigt mycket om man betänker att jag faktiskt inte tjänar speciellt mycket. Jag är ekonomiskt mycket försiktig även om jag aldrig depraverar mig själv men jag har vant mig med en enkel livsstil och att inte köpa för köpandets skull hela tiden. Sedan jag började jobba så har mitt konto vuxit varje år och i år kommer bli första året det inte kommer göra det och det tär på mitt ekonomiska sinne. Samtidigt som jag vill jag inte vara typen som samlar pengar på hög utan att använda dem, men vad gör man om man inte hittar något man vill använda pengarna till? Nu har jag ju faktiskt hittat något att använda pengarna till, köpa tid med mitt barn så varför ska jag ha ångest över detta? Det är ju mycket bättre än att äga en platt-TV eller köpa en ny bil! Spara pengar kan jag alltid göra senare, om än inte lika mycket och lika effektivt som innan. Får dock R ett jobb kanske vi till och med kan spara mer än vad vi gör nu en dag. Idag är vi vana att leva på mindre än en lön så även om våra kostnader ökar så skulle två löner göra oss nästan vansinnigt rika när den dagen kommer.

Lax med pistagenötter

Jag utlovade tidigare att om mitt recept på lax blev lyckat så  skulle jag dela med mig och det blev det så här är det!

En halv laxsida
2 nävar grovhackad pistage
ca 1 näve hackad persilja
Salt
Peppar
Citronskal från en ekologisk citron
Citronsaft
Olivolja

Lägg laxsidan i en ugnsfast form. Hacka pistagenötterna och persiljan och riv över citronskal. Salta och peppra de hackade nötterna. Pressa ut citron över laxen och häll över olivolja. Salta och peppra även själva fisken och gnid in citronsaften och oljan ordentligt. Lägg pistagenöttersblandningen över fisken och tryck till lite så den inte ramlar av under tillagningen. Stek laxen i 175 grader tills den är färdig och pistagenötterna lätt gyllenbruna.

Tyvärr kan jag inte bjuda på någon bild eftersom jag glömde fota men fisken får ett spännande utseende med en grönaktig panering. Fisken var väldigt god och bör serveras med ett ganska lätt tillbehör tex sallad på fisken är rätt mättande.

10 maj 2012

En liten bildserie på en inte så liten mage...Idag är jag i vecka 35 och har på mig min fina turkosa kulturtantsklänning. Enligt barnmorskan är allt perfekt och barnet följer alla mätningar och jag mår finemang. Bäbisen är fixerad och redo för att påbörja färden när den vill. Den tyckte inte alls om när barnmorskan klämde för att känna huvudet, hela dagen har den bökat och stökat i protest. Dumma tanten störde säkert en skön position och satte örat i kläm eller något.

9 maj 2012

Att befinna sig i en korsning mellan glädje och sorg

Den senaste tiden har jag befunnit mig där, i korsningen mellan glädje, sorg, förväntan och förtvivlan. Jag är glad och förväntansfull inför vad som komma skall i mitt liv. Giftermålet med R t.ex. Idag har vi hittat alla våra kläder och vi ska bestämma de sista detaljerna för den efterföljande middagen samt diskutera ceremonin med prästen den 14 maj. Sedan är det klart och vi kan börja vårt liv som gifta. Jag tror inte det blir någon större skillnad med just det men det känns bra och fint att vara gifta. Sedan barnet, ja, där kan man tala om förändringar. Innan man har fått barn så vet man ju inte hur stora de blir, bara att de kommer komma. Jag längtar så otroligt efter vårt barn och älskar det redan men här kommer också förtvivlan. Jag har sedan graviditeten startat varit rädd att barnet ska dö innan jag ens fått möta det en enda liten minut. Jag kan inte skaka av mig denna rädsla och jag tror inte jag kommer kunna göra det heller förrän det är hos oss.

Sorg har också kommit upp i mitt sinne. Det händer ofta när det är stora saker på gång i mitt liv. När båda ens föräldrar är borta och har varit det ett tag så blir det lätt så. En vanlig vardag varken saknar jag eller tänker på att mina föräldrar inte lever men när jag kommer till en sådan där stor dag som vårt bröllop och den dag vårt barn föds så blir det så tydligt att de inte finns. För vem vill man helst dela en sådan stor dag med? Jo, ens närmaste. Att inte kunna ringa min mamma och berätta om allt det fina och roliga i mitt liv är faktiskt hjärtskärande och jag har gråtit flera gånger över detta den senaste tiden. Att jag inte kan få säga till dem hur glad jag är. Samtidigt kommer ju också alla goda minnen upp också, av stora händelser man faktiskt har delat med dem. Man pendlar helt enkelt mellan så många känslor att man knappt vet var man ska ta vägen rent emotionellt och att vara full av graviditetshormoner gör säkert inte saken bättre.

Idag har det mest varit glädje. Vi såg Räfven, ett band som spelar lite någon sorts Balkan-inspirerad galen musik som jag inte kan beskriva på universitetet och sedan for vi till stan. Där handlade vi som sagt kläder till R och en sjal till mig. R kommer bli så fin i sina nya kläder som är lite annorlunda, röda byxor, rödrutig skjorta, grå kavaj, blått bälte och blå slips och det kommer passa bra till mina kläder. Jag ska ha en blåprickig klänning i lite 60-talsmodell med ett rätt tajt liv och en vid kjol. Ja, magen ryms faktiskt, det är en klänning från avdelningen för storvuxna. Jag kommer ha en vit spetssjal på huvudet, en vit spetskofta över axlarna och bruna ballerinaskor. Jag känner mig helnöjd med mina kläder och jag tycker R matchar mig väl och han är så söt och fin i de kläderna. Jag har velat att han ska våga ha lite mer annorlunda och moderna kläder och det är först nu jag lyckats övertala honom till detta och jag tror att han också är väldigt nöjd. Han sa inte så mycket om det men jag såg att han log när han såg sig i spegeln och att han hade den där minen som han brukar få när han hittat kläder som han själv ser att han passar i. Han är ingen modekille och kommer aldrig bli men blind är han inte...

6 maj 2012

Pollen...

Jag tror pollensäsongen börjat på riktigt nu, sitter och kliar mig i ögat. Nåja, ingen fara, det finns allergitabletter. Till alla gravida därute, om er barnmorska eller läkare säger att ni bara kan ta Tavegyl så är de inte uppdaterade, både Clarityn och Zyrlex går bra under graviditeten så stå på er om de försöker övertala er att ta Tavegyl. Tavegyl är inte speciellt effektivt om man inte har allergisk klåda plus att man blir väldigt trött av det.


5 maj 2012

Ändrade planer

I mitt inre såg jag framför mig min första lediga dag som en vacker vårdag där jag i lugn takt strosade runt i affärer och letade och fann min perfekta brudklänning... I verkligheten är det två plusgrader och spöregnar och för att slippa bli dränkt tog jag det tuffa beslutet att jag stannar hemma och äter lite god lax och viker tvätt istället. Jag är lite låg på matvaror så jag kommer kanske ta mig till centrum i kväll om regnet lättar men annars får allt sådant vänta till bättre tider. Jag provar ett nytt recept på lax som jag kommer dela med mig av om det funkar.

4 maj 2012

Då var man ledig då...

Först 5 veckors semester och sedan om allt går väl föräldraledigt i ett år eller så. Skönt!

3 maj 2012

Peppad och inspirerad

Idag har varit en dag då jag känt mig allmänt peppad och inspirerad. Kanske är det för att det bara är en dag kvar på jobbet och det är en fredag som allmänt är en bra dag med fredagsfika och fredagssnusk. Kanske är det vädret som var fint och vårigt inspirerande. Kanske är det för att jag fick cykla för andra gången idag (underbart men hu så tungt när man har en jättemage). Eller kanske var det de peppande barnmorskorna som föreläste om förlossningsavdelningen som vi lyssnade på idag. Jag är glad att vi fick höra dem, är alla så trevliga och snälla så kommer jag vara helt trygg att föda barn. Det är synd bara att man inte får se själva avdelningen, men jag kan också förstå att det kan bli lite trångt när 40 pers ska kolla på ett förlossningsrum och de födande kvinnorna kan känna sig som spektakel även om det bara är några som går förbi i korridoren. Jag känner mig inspirerad att föda barn nu!

Förhoppningsvis får jag vänta tills i juni i alla fall, så här tidigt vill jag inte få min lilla korre. R ska dessutom åka iväg till föräldrarna över helgen så absolut inte nu får någonting hända. I nästa vecka ska vi till barnmorskan igen och jag ska på jobbmiddag (de andra ska köra fångarna på fortet innan men jag känner att jag har en mage för mycket för det just nu) så det blir säkert roligt. Veckan därpå ska vi träffa präst och ordna upp allt och någon gång här emellan hoppas jag ha hittat min brudklänning. Jag har ett möjligt alternativ redan men då blir det en mycket enkel klänning så jag hoppas hitta något lite mer fint tills dess. Sedan kommer vårt lilla privata bröllop och efter det åker vi kanske på 'bröllopsresa' till släkten i Boden. Efter det, då får du komma lilla barn, då är mamma redo och har förhoppningsvis hunnit ordna all städning och liknande mellan varven så du inte behöver flytta in i vår dammgrotta det första du gör. Jag hoppas också kunna dricka kaffe på balkongen i vårsolen, gå på promenader och cykelturer och ta många sköna eftermiddagslurar. Jag längtar och väntar på dig lilla Bus och på vårt nya liv tillsammans därefter.

Över 10000!

En milstolpe har passerats, sedan jag startade bloggen har nu mer än 10000 läsare kollat på den. Coolt! Nu pojkar och flickor så satsar vi på 20000 innan året är slut eller vad säger ni? Dra hit era vänner och  bekanta så är det lätt ordnat!