24 december 2011

God Jul!

Eller Grattis julen på er alla som en vän berättade att han sett på en pizzeria som julhälsning. Jag gillar den, innerlig men kanske inte idiomatiskt korrekt. Julen spenderas som många gånger tidigare i allergins förtecken och julen till ära har jag umgåtts med snarkande katter och en nakenhund med vissa sociala problem. Juldagen blir med stora släkten och antagligen ett antal katter och hundar. Mina syskon har verkligen en fascination för alla saker allergiframkallade. I kväll kommer tomten och vi äter julmat.

Hoppas ni har en bra jul och bilder kommer troligen i mellandagarna.

15 december 2011

Dålig bloggerska...

Vinterns trötthet, julstök, arbete och allt annat har kommit emellan och jag har varit trött som en örn. Jag ser fram emot mina lediga dagar vid jul och förhoppningsvis kunna komma ikapp med sömnen. Jag har övervägt om jag skulle vara hemma en dag för att kunna sova men så kan man väl inte göra säger duktiga Annika där inne i mig... I stället sover jag bort helgerna och gör bara det mest nödvändiga. Sånt är livet, men om gud är nådig så ger h*n förändring snart. Be för mig och R om ni har möjlighet att alla våra hopp ger frukt. Mer än så vill jag inte säga men jag ska avslöja vad jag menar framöver så hav tröst.

Mentalt laddar jag inför julen hos släkten och att vara med dem. Jag älskar dem men det påfrestande att umgås och vara borta från hemmet en längre tid och dessutom vara gäst hos någon, även min söta syster. Det är gånger som denna jag kan önska att vi bodde närmare även om det under resten av året är skönt att få sköta sig själv för det mesta... Jag har en stor släktkärlek och ofta blir jag nästan gråtfärdig när jag är i Boden och inser vad jag missar av slöa kvällar med syskonen, födelsedagskalas och att bara kunna åka hem till någon om dem för att man saknar dem. Jag saknar få saker i Boden eller kulturen där utom just det där att man kan komma och hälsa på när man vill och att det inte måste vara tidsbokningar och stort ståhej. Man kommer över för en kopp kaffe och lyssnar på det senast skvallret. Har man fikabröd så sätter man fram det, annars duger en slät kopp. Kanske stannar man en lite längre stund och ser på TV eller bara pratar. Allt är så avslappnat och man umgås så otvunget. Visst finns det en annan sida till detta också, det är kanske inte alltid man vill ha besök av ens fars ungdomsvän eller ens mors kusin som man inte sett sedan man är 3 men som kommit på att de vill hälsa på men man lär sig att umgås med folk man inte valt 100% och vara vänlig och konversera med dem. De där 'pinsamma' situationerna man ibland läser om i Magdalena Ribbings spalt om när någon gud förbjude dyker upp när man har födelsedagsfest och 'tränger sig in' och vill gratta med en blomma... Gud... Man bjuder ju bara in personen som om den har den sociala kompetens som 9/10 personer ändå har och när denne ser att folk sitter uppradade för en mer formell bjudning så säger ju personen försiktigt nej till inbjudan och säger att han inte ska stanna. Då kan ju bara värden erbjuda en plats om besöket är önskat och inte erbjuda en om det inte är det och båda kan gå med hedern i behåll. De där 1/10 gångerna får man bita ihop och sätta fram en till tallrik för det är ju då gästen som inbjuder sig som gör det stora misstaget och man själv framstår som det evigt gode värden...

Mitt norrländska arv har skadat mig för att verkligen bjuda in någon till en fest. Den vanliga samvaron är jag van man klarar av med spontanbesök så en verklig fest är en betydligt mycket mer stressande. Då måste man ju vara mer generös än vanligt och se till att ha att bjuda på så att alla blir nöjda och så mätta att de är nära spygränsen. Man vill ju inte att folk ska prata om att man är en dålig värd... Det där med att folk inte ska prata är väl också en utmärkande del av kulturen, ens anseende är viktigt och även om jag vet att jag nu lever i en annan miljö så kommer det där anseendespöket ofta upp. Dessutom är kulturen mer kollektiv och om jag gör bort mig så sprider det sig som ringar på vattnet till andra i släkten och vänkretsen och även detta skapar kontroll av folk, på gott och ont. Jag vet att där jag bor nu kommer inte folk att tala på det där sättet men jag kan inte skaka av mig detta när det gäller just att bjuda hem folk.

6 december 2011

Snö!!!

Äntligen kom den igår, vilken lisa för själen! Nu gör det inget om den skulle råka tina bort, nu har jag sett den och den är inte längre bara en illusion. Äntligen är det vinter på riktigt. Jag ska försöka ta någon bild så jag kan dekorera bloggen.

4 december 2011

Andra advent och julmarknad

När jag föreställde mig julmarknaden på Gammlia tidigare i år såg jag framför mig vit snö och härlig julstämning. Stämningen var god men marken bestod mest av lera och gammalt gräs. Gud nu är det allvar, vi vill ha SNÖ!!!

Inköpen blev lite glögg, havtornsmarmelad och något jag velat ha länge: ett fårskinn. Nu ligger det där på soffan och ser ulligt och fint ut. På bordet står adventsstaken och andra ljuset brinner. Guds rike är nära sa de i kyrkan idag. Just nu tror jag på det.

Idag träffade jag en vän jag pluggat med i kyrkan. Han hade blivit pappa för en tio månader sedan. En härlig nyhet, just en sådan god en man helst vill höra varje dag.

3 december 2011

Lördag på stan

Idag har vi som många andra lördagar gjort stan. Jag handlade lite schampoo, kokosfett och kläder. Jag är nu ett extra par ullmamelucker och en ny orange klänning som jag ska ha på fredagens julfest. Den kanske också dyker upp till jul för den är stilfull och bekväm. Jag har inte köpt nya kläder så mycket på sistone så jag känner mig lite mer lycklig efter denna gång än när man shoppar varje helg eller dag. Nu har jag börjat tänka på julklappar och att köpa en Kånken. Jag vill verkligen ha en sådan ryggsäck, de är coola och lagom retro för att passa mig. Det var vackert på stan idag med alla ljus men tyvärr kan jag inte dela med mig eftersom jag glömde kameran. I morgon blir det kyrkan och julmarknad på Gammlia. Jag hoppas verkligen kunna köpa något jag velat ha, en fårskinnsfäll men vi får se om det finns någon som är fin och till rätt pris. Utöver detta blir det kanske lite torkat kött eller ost.

Snön lyser med sin frånvaro men en viss mängd julstämning har ändå infunnit sig.

2 december 2011

Maten min mamma aldrig lagade...

Här på bloggen har det varit stiltje ett tag nu och jag är den enda ni kan skylla på. Livet har rullat på trots allt och här sitter man en slö fredagkväll i soffan bredvid R som slötittar på Tyst Vittne och jag som ni kan se leker med datorn.

De senaste dagarna har jag utforskat 'mammas kokbok' som jag kallar den, den kokbok min mamma brukade använda till bl.a. sockerkaka som Ingela tog och som hon senare gav till mig. Wow! Min mamma lagade nästan alltid god mat och det kan inte vara denna kokbok som lärde henne göra detta. En gratäng på purjolök, bananer, ost och smör, lockar det? Själv undrar jag hur bedövade ens smaklökar måste vara för att ens tänka tanken... Jag har visserligen inte varit med ända sedan 1960, då boken är tryckt, men jag är helt säker min mamma aldrig serverat banan och purjolök. Syster eller andra mer insatta får verifiera eller motsäga detta.

Är ni sugna på lite sallad kanske? Vad sägs om en fräsch köttsallad? Potatis, kött, lök med en relativt traditionell vinägrett. Tja äta går det nog, men sallad? Snarare kalla rester. Makaronisallad med pepparrot verkar var i samma anda, makaroner, grädde, vinäger (alt citronsaft) och riven pepparrot... Nä, vi nutidsmänniskor vill nog ha något friskare som sallad, kanske persikosallad kan stilla våra hungriga magar.

Persikosallad börjar faktiskt lovande, salladen innehåller faktiskt sallad. Ett salladshuvud till fyra personer, inte alls orimligt ens i ett modernt recept. Det fortsätter med konserverad persika. Ja, det var väl inte oväntat i en sallad med detta namn. Salladens tredje fasta ingrediens är gurka. Vilken smaksensation, speciellt som dressingen består av pressad citron, vatten (!) salt och vitpeppar. Smarr...

Nej, jag ska inte dissa 'mammas kokbok' eller Allas Kokbok från Svenskt Familjebibliotek AB, tryckt 1960. Det finns massor av recept som skulle funka utmärkt till vilken middag som helst. Husmanskost är huvuddelen även om man utforskar saker som smaksatta risrätter, utländsk mat och den relativt nyligen spridda tekniken att frysa maten. Man kan ännu hitta en sektion för vad man gör med rester och hur man bäst konserverar frukt och grönt.

Jag och R leker med tanken att prova några av recepten i boken a la Den Bruna Maten, vi får se vad som sker. Under tiden kan ni försöka föreställa er vad en korvkrona är och hur den smakar...