22 september 2011

Avrättad...

Som ni vet hjälpte inte våra protester...

Dödsstraff suger, det är allt jag orkar säga och att mina böner ligger hos hans bödlar och för att deras hjärtan ska öppnas för vad de gjort. Guds nåd är stor.

21 september 2011

Viktigt! Alla kan göra en insats!

Läs inläggen från Kyrksyster och från Kindred of the Quiet Way. Protestera genom att klicka på sidan som Kyrksyster hänvisar till och protestera mot att en man kanske får dödsstraff, mest troligt oskyldig. Oavsett vad du tycker om dödsstraff så hoppas jag vi alla är överens om att ingen ska utsättas för det oskyldig! Klockan 01.00 svensk tid i natt är hans avrättning planerad att äga rum. Alla kan göra en insats genom att skicka ett meddelande och protestera mot denna avrättning.

Vad tänker jag om dödsstraff? Ja, jag är helt klart emot det och jag är än mer emot alla straff som utdöms mot någon som inte har begått ett brott och om en en stat väljer att ha dödsstraff så ska de banne mig se till att de inte utsätter oskyldiga eller potentiellt oskyldiga människor för detta. Här har ni varför jag är emot dödsstraff i ett nötskal, om man sätter någon i fängelse kan man släppa ut dem om personen hamnar där oskyldig men vi kan inte återuppväcka de döda.

20 september 2011

Svamp och plommon

Jag tänkte skriva lite om min helg så här på måndag kväll. Ja, ni läste rätt, detta är ett tidsinställt inlägg så jag har inte suttit och bloggat detta när jag borde jobba. Jag ska prova detta med att ha tidsinställda inlägg för att hinna lägga upp fler inlägg och mer utspridda än nu.

Lördag hittade jag en skatt. Ett plommonträd i ett parkliknande område. Plommon är inte så vanliga i Västerbotten så att dessutom hitta ett 'vilt' träd var fantastiskt. Jag har aldrig sett att det funnits plommon där förut, kanske är det den långa varma sommaren som gjort att de utvecklats, parat med en varm höst. Jag tror det kan vara allmänt gulplommon, kunniga människor, vad tror ni?


 De blev till fyra burkar marmelad som smakade fantastiskt. Nu står de i kylen och väntar på att bli uppätna av mig och R. R är ju sylt- och marmeladfrälst så jag antar han kommer äta upp det mesta.


 Mer trattkantareller blev det på söndagen, vilket inte alls är lika omvälvande som plommonen. För bara några veckor sedan var trattkantareller något spännande men efter att ha hittat mängder så är det inte lika fantastiskt som förr. Man kan vänja sig med det mesta, även trattkantareller. ;-)


En ny svampbekantskap, motaggsvamp. Gullig svamp som är riktigt god.

Hösten har varit en riktig svampplockarhöst och vi har gjort det bästa av den. Den är här nu och vi har plockat in de flesta tomaterna nu och om några dagar ska jag publicera det slutgiltiga bokslutet på vad vi lyckats odla på några kvadrat balkong och ett hemgjort växthus. Jag och R har verkligen haft roligt med våra odlingar och det är kul att kunna producera några promille av den mat vi äter.

18 september 2011

Fortsätter min hösttrötthet

Fortsätter att vara trött som jag varit i ett par veckor och nu har hösten tagit ytterligare ett steg. Det har varit lite frost och även om vissa växter fortfarande lever så är det på sista hanken nu. Mina tomater får vara inne i växthuset med stängd dörr utom mitt på dagen och de lever än men inte så länge till tror jag. Jag har tagit in en planta och förhoppningsvis så får jag lite tomater under hösten inne istället. Jag ska snart ta in de gröna tomater som finns och låta dem eftermogna sedan kan jag göra slutgiltigt bokslut på balkongens grödor.

Jag har hittat plommon från ett träd på allmän plats som jag gjort plommonmarmelad av och idag hittade vi trattkantareller och motaggsvamp. Jag har köpt en hel del fina grönsaker från bondemarknaden och jag ska göra mat av dem under veckan samt frysa en del. Hösten går på med stormsteg och snart är det inte ens höst utan vinter...

Jag gillar den riktiga vintern, men den tidiga vintern när det är kallt och ingen snö är jag inte så förtjust i. Jag hoppas på ännu en rejäl vinter i år, jag gillar inte slask och barmark utan hellre mycket snö och kyla.

14 september 2011

Konferens och lärartyper

Jag var på skolverkets konferens för lärare inom vuxenutbildningen idag och jag kom att tänka på hur tydligt det är att en person inte bara är lärare utan också vilken typ av lärare de är. Jag kommer nu lista några skämtsamma beskrivningar av lärartyper. Bidra gärna med er egen om ni läser detta och tycker jag har glömt någon.

Den formella läraren
Denna typ av lärare finns i två underarter, den helformella och den halvformella men båda typerna kännetecknas av att de har en formellare mer kontorsinriktad klädsel. Den helformella läraren uppträder i kostym eller dräkt och bär skjortor av klassiskt snitt och färg. H*n undervisar gärna i kärnämnen på samhälls eller natur och gillar Majoren. H*n uppfattar det som ett straff att undervisa elever på yrkesprogrammen och skyr det som pesten om h*n kan.

Den halvformella manliga läraren bär udda kavaj och propra jeans eller uddabyxa. Hans skjorta är troligen något mer formell än Svenssonlärarens och antagligen snäppet bättre i kvalitet men gärna något mindre formell än den helformellas. En halvformell lärare kan kosta på sig ett mer färgglatt eller lättmönstrat val när den mer formella läraren hade hållit sig till vitt eller ljus färg. Den halvformella läraren bär aldrig slips vilket den formella läraren mycket väl kan göra. Den kvinnliga halvformella läraren bär antingen en liknande klädsel som den manlige eller har en dräkt med en mer avslappnad blus, gärna mönstrad, eller en striktare knälång kjol, skjorta och kofta. Den halvformella läraren hör ofta hemma på samhällsprogrammet men kan i princip precis som Svenssonläraren undervisa i vad som helst. Ibland faller den halvformella läraren ihop med den piffiga läraren. Åsikterna hos de halvformella lärarna är mer varierade.

Den piffiga läraren
Den piffiga läraren brinner inte för att undervisa utan för att spendera sin usla lärarlön på snygga och helst dyra kläder. Den piffiga läraren är ofta trendig men kan också föredra mer klassiska kläder och kan då sammanblandas med den formella läraren. Vikten för den piffiga läraren är dock inte att kläderna framstår som formella utan att de framställer läraren i god dager. Ämnena den piffiga läraren undervisar i varierar men det är vanligen inte idrott eller andra ämnen man måste vara mindre fördelaktigt klädd i eller ämnen man riskerar bli smutsig i. Den piffiga läraren är mest lycklig om h*n är gift med någon som tjänar mycket pengar och det är vanligt att dåliga lärarlöner klagas över, mycket och högljutt men sanningen är att även en tiodubbel lön aldrig hade gjort att den piffiga läraren haft mer över heller.

Den konstnärliga/kulturella läraren
Ett självklart ämne för denna lärare är bild men även de mer kreativa dataämnena, musik och även språk eller humaniora. Mannen går antingen i färgfläckade jeans och batiklinne från från -73 eller väljer den klassiska Svenssonläraruniformen: jeans, t-shirt och kavaj kombinerat med långt hår och en slängig gång. Kvinnan klär sig nästan alltid så färgglatt att man får ont i ögonen och har några eller många kläder från Gudrun Sjödén. En vanlig åsikt hos gruppen är att skolan är för reglerad och att det måste finnas mer möjligheter för eleverna att uttrycka sig med annat än papper, penna och dator.

Svenssonläraren
Den största kategorin och de återfinns i alla ämnen. En Svenssonlärare har nästan alltid jeans och kort eller långärmad t-shirt, man eller kvinna. Mannen har ofta uniformen: jeans (billiga och sällan välsittande), t-shirt och en kavaj (mest troligt från Dressman eller ärvd efter farfar). Kvinnan har jeans (mer välsittande än mannens men lika billiga)/jeanskjol, t-shirt och en bomullskofta. Hon har vanligen ett diskret smycke runt halsen och mannen kan ha skjorta till jeansen men väljer då ofta att skippa kavajen. Om det av temperaturmässiga skäl föreskriver att den manliga Svenssonläraren tar på kavajen ihop med skjortan så kan han ändå avskiljas från den halvformella läraren genom att hans jeans är av sämre snitt och kvalitet, han ofta har en skjorta från H&M eller Dressman som hans partner valt och av att Svenssonläraren alltid har samma kavaj. Hans kavaj hänger nämligen nästan alltid på stolen på jobbet och tas endast hem efter en katastrofal kaffeolycka eller vid terminsslut. Den något yngre Svenssonläraren kan skippa kavajen och har istället en skjorta eller en tröja från H&M.


Den sportige/Den friluftsintresserade läraren
Det är för mig okänt om sportkläder faktiskt är så dyra att man bara har råd att köpa sådana men denna kategori har endast på sig sådana kläder. Den sportiga läraren är nästan alltid idrottslärare eller av någon konstig anledning mattelärare och har på sig träningsbyxor, t-shirt och träningsjacka. Den friluftsintresserade kan ibland välja kläder som bärs i klassrummet som mer liknar Svenssonlärarens men utomhus bärs endast olika dyra skalkläder och på fötterna skor lämpade för uteliv. Den friluftsintresserade läraren undervisar gärna också i idrott men även naturkunskap, biologi och geografi. Det är i dagsläget osäkert om man även ska låta miljömuppsläraren och den friluftsintresserade forma en egen kategori eller om man som jag ska ha denna katalogisering. Den fritidsintresserade läraren har ofta ett miljöintresse men det måste inte vara så därför denna indelning.

Miljömuppsläraren
Second hand kläder eller byxor i bambu. Pappas gamla fjällrävenjacka och ett evigt tjat på kollegorna om återvinning och hur man bättre ska få in miljön som ett perspektiv i skolan. Miljömuppen undervisar i ett naturvetenskapligt ämne, samhällskunskap eller historia och i ovanliga fall även i konstnärliga ämnen. Det finns en överlappning med den friluftsintresserade läraren och ibland med den konstnärliga gruppen. Om det är det sistnämnda är personen av kvinnligt kön och tvingar sina kvinnliga kollegor höra ändlösa utläggningar om varför de ska köpa kläderna från Gudrun Sjödén eller sy dem själva av batikfärgade lakan och gamla urtvättade ylletröjor istället för att shoppa så hejdlöst. Miljömuppsläraren lever på att skuldbelägga sina kollegor och skrämma upp eleverna med miljöförstöringsscenarion som skulle kunna få Uppenbarelseboken att framstå som Bamse i trollskogen.

Den manlige yrkesläraren
Kategorin är lätt att sammanfatta med att plaggen han bär är antingen jeans eller arbetsbyxor nedtill, t-shirt och/eller rutig skjorta upptill. Han kan för ett otränat öga framstå som en sjabbigare variant av Svenssonläraren men han kan också igenkännas på att hans hår är permanent oklippt och/eller så är han flint. Han är lärare i ett traditionellt manligt praktiskt ämne. De kvinnliga yrkeslärarna, av någon anledning faller in i de övergripande kategorierna och kan aldrig bestämt utskiljas på samma sätt som de manliga, varför det är så har ännu inte forskningen kommit med någon förklaring till.

Så, vem är då jag? Ja, jag passar nog bäst in i den konstnärliga läraren om än jag bara äger ett plagg från Gudrun Sjödén men väl en hel arsenal av diverse andra färgglada och mönstrade kläder.

11 september 2011

Trattkantareller!

Vi hade en underbar dag i skogen och se vad vi hittade!


Trattkantareller! Massor av trattkantareller! Gott!!!
Här är de rensade, nästan hela grytan full! Mycket mums till frysen att förgylla kalla vinterdagar med. Tänk så många goda svampsoppor, svampsåser och köttgrytor med svamp vi kan göra. Men det var inte helt lätt att rensa allt, trots att R hjälpte mig under 40 minuter så tog det tillsammans 2 timmar. Hade jag gjort allt själv hade det väl tagit 3! Nu kokar de på spisen och ska sedan packas och frysas.
Det var som sagt en underbar dag och vi plockade även flera liter lingon så R kommer få sig lite trevlig lingonsylt i alla fall. Det har varit svårt att hitta dem men nu vet vi var de finns om vi vill ha fler. När vi skulle fara hem så stannade plötsligt R, punka på cykeln... Men även det har löst sig, han har fixat den nu sedan vi kom hem.

Det är dagar som denna som får mig att längta hem till Norrbotten, åka till stugan eller ut i skogen och gå runt hela dagen. Fantastiskt, jag kan inte tänka mig en plats jag känner mig mer som mig själv eller närmare gud. Ingen kyrka kan ge det guds egna skapelse ger och skogen är fantastiskt, doften, träden och känslan av att vara del av något större.

Berätta gärna om era svampfynd eller dagar i skogen!

4 september 2011

LCHF-gröt

Har saknat gröt lite på sistone så jag har nu uppfunnit en LCHF-gröt.

LCHF-gröt

0.5 dl mandelmjöl
0.5 dl kokosflingor
1 dl grädde
I dl vatten
1 krm fibrex

Koka ihop alla  ingredienser utom fibrex tills du har en massa som nästan är i grötkonsistens. Ta då av från plattan och rör snabbt ihop med fibrex. Rör tills den har gått ihop helt men sluta innan den har blivit seg. Ät direkt med lite bär (eller frukt om du är mer liberal) och om du vill en skvätt grädde. Det smakar ganska likt mannagrynsgröt och både jag och mannen gillade den.

Hoppas ni gillar den och jag ska komma tillbaka med fler experiment i denna kategori om möjligt.

3 september 2011

Varför genusperspektiv är viktigt för mig

Genus! Ibland framställs det som något som inte angår oss alla utan något som är reserverat till manshatande feminister som enbart vill göra män till kvinnor och kvinnor till män så att vi alla kan leva i en könlös värld.


För det första så är de flesta feminister inte manshatare utan de ser det system som finns i världen, ett system av synd, som gör att män tar makten över kvinnor. För kristna gäller i det stora att man ska behandla sin nästa som sig själv så en man som förtrycker kvinnor och tycker illa om kvinnor lever inte i enlighet med Kristus. Det är en synd att skapa hierarkier och värdera människor olika, vi ska se våra medmänniskor som bröder och systrar. Enligt vissa så är det bara de andra kristna man ska se som bröder och systrar men eftersom jag anser att alla har en del i gud genom att alla har anden inom sig så måste jag följaktligen behandla alla likvärdigt.

I ett äktenskap så ska kvinnan och mannen bli ett kött, de ska förenas med varandra bokstavligt men också mentalt. Är de inte ett kött så ska de enligt Efesierbrevet 5:21 underordna sig varandra. På många andra ställen i Paulus brev så säger han att kvinnor ska underordna sig män vilket han även fortsätter med i nästa rad: "Ni kvinnor foga er efter era män som efter herren". Här slutar många män läsa och ser att kvinnor ska underordna sig. Här slutar även många feminister att läsa och kristendomen blir en kvinnohatande religion. Efesierbrevet fortsätter efter denna rad med några rader som förklarar kvinnnans underordning gentemot mannen i mer spirituella termer. Jag lämnar dessa så länge och går vidare till Efesierbrevet 5:25 "Ni män, älska era hustrur så som Kristus har älskat kyrkan och utlämnat sig för den för att helga reningsbadet i vatten och genom dopordet." De andliga förklaringarna är att kvinnan ska underordna sig mannen så som kyrkan ska underordna sig gud och att mannen ska älska kvinnan för att visa hur stark frälsningskraften är. Till skillnad från kyrkan som ska underordna sig gud så ska dock mannen och kvinnan även underordna sig varandra. Mannens kärlek ska vara samma utgivande typ av kärlek som Jesus mot människorna och kvinnans ska vara underordnande som Jesus kärlek till gud eftersom han underordnande sig offret för alla människor. När Jesus dog för oss så gjorde han det både för att han underordnade sig och han gav oss utgivande kärlek. Äktenskapet är alltså ett sådant förhållande som ska försöka efterlikna hans offer.

Strävar vi efter att efterlikna gud i vårt äktenskap och i livet kan vi inte behandla andra illa så ett toxiskt äktenskap är ett bevis på att vi inte lever på detta sätt. En man som inte låter sin fru välja sina egna tofflor för att hon ska underordna sig hans vilja har inte tänkt på den frihet vi har i Kristus. Vi får välja vad vi gör men allt är inte uppbyggligt. Det är inte bara OK utan också en plikt att undervisa en annan kristen om de gör fel val men en man har inte större plikt eller rätt än en kvinna i att göra detta utan det är en allmän plikt hos alla kristna vilken även är en del av äktenskapet.

Utöver att gud gett oss kroppsliga skillnader samt uppdraget att i ett förhållande visa kärlek på samma sätt som gud, kvinnan och mannen på var sitt sätt så är dock det få saker som är genuint manligt och kvinnligt. Stickning ansågs för ett antal år sedan vara en lämplig manlig hobby precis som broderi vilket vi idag har könat som kvinnligt. Könat, för gud har inte sagt att kvinnor eller män ska brodera. Gud skiter i detta för att uttrycka mig krasst. Samma prinsessor, bilar, ledarskap, skötsel av barn, städning, traktorkörning, whiskeydrickande, gillande av opera och många många fler saker. Gud har gjort dig och även om dina val är icke-stereotypa så älskar han inte dig mer utan kanske till och med mer om det är han som leder dig till att göra detta val. Det är nobelt att följa guds ledning och en plikt. Därför anser jag att man måste utmana och vidga folks perspektiv om vad som är typiskt manligt och typiskt kvinnligt. Som sagt, jag anser att det finns manliga och kvinnliga egenskaper men jag utgår från att ingen man och ingen kvinna har alla dessa egenskaper eller att det är önskvärt att alla förvärvar gåvor som de inte har bara för att de tillhör de vanliga inom ens kön. Gud ser inte ned på en kvinna som kör timmerbil eller på en man som är barnskötare utan h*n accepterar personens val och kanske till och med har styrt dem. Det finns inget i dessa val som gör mannen till kvinna eller kvinnan till man de är bara ovanliga val.

Det är absurt att påstå att det ena eller andra könet saknar vissa förmågor och att om de utöver dem så är de emot gud. Jag har hört det sägas att kvinnor i ledarskapsposition är en skam inför gud. Men gud sätter ledarskapsegenskaper även i kvinnor, och varför skulle han inte göra det? Även om kvinnan inte arbetar utanför hemmet så leder hon i så fall hemmet! I hemmet så fostras framtida kristna om paret har barn, kvinnan gör planer och tar beslut för familjens bästa och i vissa tider och platser fanns det tjänare i hemmet och då som nu kan det finnas äldre barn som som kanske måste styras i likhet med det sätt en chef styr på en arbetsplats. Även om jag ansåg att kvinnor endast kunde arbeta i sitt eget hem så är det klart att kvinnor även i denna roll förväntas leda och fatta beslut och inte enbart överföra det till sin man. Alla förstår att det skulle vara omöjligt för en hemmafru att ringa mannen på jobbet för att fråga om hon ska släppa ut katten eller köpa mjölk och även den mest auktoritäre man skulle antagligen bara finna sådana frågor irriterande och säga: Men kvinna, bestäm själv! Vi måste också själva söka Kristus och vår tro kan varken ens make eller ens fader bestämma om, har vi inte själva sökt gud så saknar vi en relation med honom. Det är uppenbart att ledarskap ingår i egenskaper en kvinna kan ha och faktum är att även in en djupt traditionell relation så är det också en egenskap som är önskvärd och nödvändig. Även om det skulle förehålla sig så att män överlag är bättre på att leda så är ändå inte ledarskap en egenskap som saknas hos kvinnor och vissa är även bra på detta, lika bra eller bättre än många män.

Gud bryr sig inte om hur vi delar upp våra liv. Om min man städar toaletten så bryter han inte mot den plan som gud har satt ut för honom eller de riktlinjer som finns runt äktenskapet om han gör det i sin utgivande kärlek till hustrun eller för att det är en talang given av gud till honom som gör att han uppnår ett bättre resultat än hans fru. Inte ens om mannen av enträget tränande lyckats uppnå en tillfredsställande nivå av toalettskrubbande och det inte alls är något han har talang för så gör han något fel mot gud om han gör det för att ena köttet och bidra till ett gott äktenskap.

Det är inte tvingande att uppfylla alla stereotypa beteenden inom sitt eget kön och det är inget fel att vara könsöverskridande. Att i ett äktenskap vara underordnade varandra och Kristus är helt rätt och ett möjligt bevis på att detta sker är ett harmoniskt äktenskap. Alla bråk är dock inte ett bevis på ett äktenskap i kris och ej heller är alla harmoniska äktenskap mellan folk som lever som kristna. Så många saker som ses som kvinnliga eller manliga är de facto allmänmänskliga och inte könsspecifika. Egenskaper kan mycket väl vara vanliga inom ett kön men om de finns hos medlemmar av det andra könet så är det inte fel. Gud gjorde oss till individer. Saker, färger, former, sysslor och till och med kläder är inte fast förknippade till ett kön. Idag går inga män klädda som Jesus och hans apostlar gjorde, det hade setts som omanligt medan idag bär kvinnor byxor vilket för bara en 60 år sedan var otänkbart. Det betyder inte att män har blivit kvinnor och kvinnor har blivit män, det har bara ändrats. Vår klädsel, annat än att den ska vara anständig är inte reglerad i bibeln. I den mest bokstavliga tolkningen ska kvinnors kläder vara anständiga och de ska bära huvudbonad åtminstone när de ber och profeterar men det säger inget om byxor, färger eller hur huvudbonaden ska se ut. Jag har valt traditionella kvinnliga kläder, lång kjol och huvudbonad, men jag bär byxor ibland och jag har inget problem med de kvinnor som gör andra val än jag i detta. Det viktiga i sammanhanget är tron, inte kläderna, de är döda ting som gud helt uppenbarligen inte lägger så mycket vikt på ändå. En pojke i en klänning kommer inte sätta gud i gungning, ej heller en hårdrockande man med kajal. Lika lite förstörs gud av av att en flicka klättrar i träd eller hoppar i lerpölar, vare sig om hon har klänning eller ej. Gud bryr sig inte om lerpölar och skitiga kläder, mammor och pappor som måste tvätta gör det nog. Om de säger åt sin flicka att inte smutsa ned sin klänning och inte säger åt sin pojke att inte smutsa ned byxorna så gör de fel om båda barnen är lika förtjusta i att göra detta. Felet i grunden är inte att de satte på dem stereotypa kläder såvida barnen inte uttryckt ett önskemål om vissa kläder eller om kläderna valts för att tvinga in barnen i roller. En flicka ska inte kläs i klänning för att hon ska hindras från att leka lika vilt som sin bror men min erfarenhet är att olika barn har olika svårt att leka i olika kläder. Många flickor hindras inte ett dugg av att ha klänning liksom många pojkar, eftersom man förr gärna klädde barn i kolt för att det uppfattades som smidigast men om de har problem att röra sig i klänning, ta på byxor! Hur svårt ska det vara!