26 juli 2011

Skjortor och hotellbokning

Dagen har varit lugn. Vi har handlat två nya skjortor till R inför bröllopen en grön och en svagt rosalila och en lila slips till detta. Jag tror det blir rätt snyggt även om han envisas att hålla kvar vid sin gamla studentkostym. Men, det är inte jag som väljer hans kläder men hade jag gjort det så hade jag insisterat på en ny och mer välsittande kostym i dyrare tyg. Jag är ingen snobb men en man i en välsittande kostym är snyggt och jag gillar när han är snygg(are än vanligt). När vi gifter oss tänker jag dock insistera att även han köper nya kläder... Min plan är att föreslå en kostym i en annan färg så jag kan motivera att han 'behöver' en i just den färgen.

Vi har också bokat hotell till bröllop 1. Det blir Hotell Royal i Härnösand och nästa natt i Boden blir i min brors husvagn. Lite skillnad kanske men det duger. Vi får se om vi bor kvar där eller åker upp till Ingela sedan men kanske stannar vi ytterligare en natt i vagnen innan vi drar vidare hem för en sista sketen vecka semester. Usch, jag har redan ångest över att gå tillbaka till jobbet.

20 juli 2011

Drinkarflickans död

Jag läste en text om folk som kör berusade och jag blev bara så ledsen när jag tänker på hur hemskt det är att folk inte kan fatta att de riskerar att DÖDA sig själv eller någon annan. Mina tankar gick vidare till den kanske mest sorgliga sång som finns, Drinkarflickans död. Den har sjungits mycket av Lapp-Lisa och jag har en CD där hon sjunger denna sång minus den sista versen om brännvinsfloden. Jag minns att jag som barn inte ens orkade lyssna på sången för att den var så sorglig. Lilla Anna skickas ut för att skaffa fram mer brännvin åt pappan och hans suparkompisar. Anna har för lite kläder och fryser ihjäl i en snödriva precis som mamma och lillebror gjorde förra vintern. Fadern somnar och vaknar nästa morgon (förmiddag?) och upptäcker att Anna inte är där. Han springer ut och letar henne och då hittar han henne kall och död. Han förstår att det är hans fel och ber gud förlåta honom. Gud förlåter honom men han måste sedan för resten av livet leva med skulden för vad han gjort för andra. Ni kan se texten på länken, jag har inte hittat någon ljudfil av denna låt men jag tror det finns andra låtar av Lapp-Lisa på you-tube.
http://www.dagensvisa.com/minata/dav_11_mar.html

Denna sång säger så mycket om oss människor och om gud. Vi är obotliga syndare men vi kan omvända oss. Ibland krävs det berg av saker för att vi ska omvända oss. Jag känner ibland att gud mer eller mindre släpade mig till h**** men jag tror inte att jag någonsin gjort något som lett till någon annan persons död. Pappan i sången orsakade minst en persons död och kanske också indirekt sin frus och sons död. Kanske var mamman lika illa som fadern men dottern verkar ju vara övertydad att modern går på 'gator av renat guld', alltså är i himlen och då tänker jag att kanske var det hon och lillen som blev skickad ut och skaffa sprit förra året. Men när fadern till sist ser sina handlingar så vill han till sist förändras och gud förlåter dessa helt sanslösa synder för det gör gud. Gud kan förlåta på det sätt vi människor inte kan och knappt kan förstå. Men pappan kan trots att han nu är förlåten inte njuta av guds förlåtelse för han plågas av sina synder och så är vi människor. Vi vet att gud kan förlåta allt vi gör om vi ber honom men vi plågas av våra synder för vårt förstånd räcker inte till att förstå den förlåtelsen. Vi måste sträva mot den men vi kan aldrig nå den till fullt men de flesta av oss kan vara mer förlåtande.

Min pappa var alkolist, inte hade jag kunnat förlåta honom om han gjort så min mor och mitt syskon dog. Inte hade jag kunnat förlåta honom för att han drivit mig i döden. Jag hade inte klarat det, jag vet det, så ofullkomlig är jag. Jag kan knappt förlåta honom som det är även om han sällan gjorde saker som var ens en fraktion av det pappan i sången. Jag har med varje år kunnat förlåta honom mer och mer och jag kan känna att det mest är synd om honom för allt han missat i mitt liv och allt hans drickande hindrade honom från. Jag kan också känna med honom och hans andra tillkortakommanden eftersom jag med mer mognad förstår var de kommer ifrån. Jag önskar verkligen att min pappa hade sluppit dö så tidigt och att han hade fått växa mentalt till den man han hade kunnat vara. Jag kan se så många fina sidor hos honom som bara blev ett bakgrundsbrus istället för det som sågs först. Jag är glad att min börda att förlåta dock inte är så stor som för vissa och jag istället främst får jobba med samma som fadern i sången, att förlåta mig själv, det är nog tungt även utan ett sådant bagage.

Edit 31 Augusti: Jag lyckades hitta denna låt till slut på you tube, i Maritza Horns version:

Drinkarflickans död

15 juli 2011

Bloggtips!

Jag hittade just denna blogg och jag gillar den verkligen. Hon som skriver bloggen är judinna och skriver religion och om andra saker i hennes liv. Speciellt gillar jag hennes texter om andlighet och de länkar jag till här. De texter som finns under rubriken Intentional Living är otroligt intressanta och inspirerande

Som en person som klär sig på ett speciellt sätt på grund av andlighet rekommenderar jag speciellt inlägget som heter 'Clothes Make The (Wo)Man - Thoughts On Intentional Dress' som handlar om medvetet klädval. Jag gillar verkligen den ordalydelsen, medvetet klädval som en variant på begreppen  täckande klädsel eller modest klädsel. Jag rekommenderar alla att läsa hennes texter och de är utan problem applicerbara på olika religioner och livsåskådningar. Hon är dessutom som jag en 'balkongbonde' och de växer inte på träd direkt.

http://this-good-life.blogspot.com/p/s-p-i-r-i-t-u-l-i-t-y.html

3 juli 2011

Sol och bad och konsten att avhalalifiera en korv

Idag har jag solat och badat med tokstollen R som tyckte det var för kallt för bad och till och med för shorts. Dessutom hade han jacka och hatt på väg till stranden. Efter någon timme erkände han dock att byxorna kanske var liiiite varma. Tokman! Jag hade en knälång vid tunika, baddräkt och shorts som går strax under knät. Jag växlade mellan att ha tunika och shorts för att ha lite skydd för kroppen men när jag var i vattnet hade jag bara baddräkt (och huvudbonad). Jag söker fortfarande den ideala solklädseln för en person som både vill sola lite och täcka det värsta av kroppen. Jag har en idé om att sy en klänning som liknar modellen på den tunika jag har men som är i ett tyg som inte är genomskinligt, lite längre och som går att växla mellan axelbar och med axlar så man kan dels täcka över lite om man blir för varm och dels kan sola hela övre delen om man vill. En annan variant är en solklänning men jag gillar inte de lika mycket. Jag har nog resignerat inför tanken att för att hitta kläder att sola i som jag känner mig tillräckligt påklädd i så kan jag nog inte hitta någon färdig lösning utan jag får göra det på mitt eget sätt.

Avhalalifiering av en halalkorv? Ja, man äter den med fläsk och blodpudding till, vår rejäla brunch innan vi for ut och solade. I kväll hoppas jag lura mannen ut på en power-walk eller lätt joggingtur och njuta av lite pumpasoppa. Om ni vill ha recept så hör av er. Jag ska också försöka få ändan ur och visa lite bilder från svärmorsplågan, jag menar från midsommarhelgen, och lite andra bilder på våra växter och vårt liv.