31 mars 2010

Ekonomi- mobiler

Jag tror alla sett erbjudanden på mobil som kostar en krona eller någon hundralapp och det låter ju billigt, men är det så? Det finns ett uttryck som säger att om något låter för bra för att vara sant så är det ofta det. Med de billiga telefonerna följer ett abonnemang som inte alltid är så fördelaktigt. Det är inte alltid som abonnemangen är dåliga, det erkänner jag, men man måste komma ihåg att man binder sig till ett visst abonnemang och kan inte byta förrän bindningstiden är slut utan att betala en straffavgift för att öppna telefonen samt betala den summa du skulle ha betalat för den tid som är kvar på abonnemanget och när man börjar kolla så kostade faktiskt inte telefonen 1 krona i alla fall... Det kan dessutom hända att abonnemanget blir sämre efter ett tag eftersom företaget hittat på någon klausul i kontraktet som säger att de fick ändra priset.

Jag förordar kontantkort när det gäller mobiler eftersom då kan du inte ringa för mer än du har råd att betala in när du köper ditt kontantkort. Det är sant att det finns abonnemang som är billigare än kontantkort, och många som ringer mycket kan tjäna på abonnemang där man för en viss kostnad får ringa fritt eller åtminstone väldigt mycket. Normala och sparsamma ringare vinner dock ofta på kontantkort och oavsett vilken nivå du ringer på så har kontantkortet fördelen att du aldrig kan ringa för mycket. När kortet är slut så går det bara att ringa 112. Fördelen med att köpa en kontantkortsmobil även om den är operatörslåst så kostar det ofta bara en straffavgift om du vill bryta abonnemanget före tidens slut och en mindre summa om du vill få den upplåst efter bindningstiden. Det finns dessutom folk som kan låsa upp telefoner billigare än butikerna om man vet vem man frågar...

Själv har har Halebop och jag ringer så lite att jag blev meddelad att jag var tvungen att fylla på för att numret inte skulle bli avaktiverat, och då har jag enbart mobil, så kort kan definitivt vara billigt för en sparsam ringare.

30 mars 2010

Påsken

Jobbar fram till halva torsdag, kyrkan får vara då, men på fredag vill jag gå och sedan ska jag fasta till kvällen (helt). På påsklördag lagar jag nog lamm åt mig och älsklingen. Kyrkan blir det nog både då och påsksöndagen. Annandagen kanske bara blir en vanlig vilodag dock. Sedan är det tillbaka till kolgruvan ;-)

28 mars 2010

Helgen

Har inte gjort mycket i helgen, umgåtts och varit i kyrkan. Förra helgen var vädret fantastiskt och jag var ute och gick med pojkvännen.


25 mars 2010

Karriärskvinna?

Har jobbat en hel del på senaste tid, det är mycket att göra nu och det kommer att fortsätta att vara det under hela våren och början av sommaren. Det känns lite jobbigt, men jag vet att det kommer att gå över. Det är inte alltför många månader till semestern, och än färre till sommaren. Barmark är nog inte mer än max en månad bort, om än det snöar idag.

Positivt tänkande? Jo, jag tror det är det enda jag kan göra för att överleva.

Två år sedan i Scarborough...

20 mars 2010

Mitt allra bästa tips

Mitt bästa tips vare sig det gäller ekonomi, miljö, praktiskhet eller välmående till alla kvinnor är: skaffa en menskopp.

Det är ett fantastiskt menskydd, nästan alla tycker det är bättre än tamponger eller bindor. Man sätter in den och den känns inte, faktum är att det är så bekvämt att jag råkade glömma den i över 24 timmar... Det ska man inte, helst ska man tömma den var åttonde timme. Den kostar omkring 300 kr och man kan använda den i 10 år förutsatt att man inte får en könssjukdom (då ska man slänga den) eller blir gravid och man inte redan har den större storleken. Jag använder Lady Cup, den större storleken, som rekommenderas efter 25, det finns massor av andra märken, men jag valde den för att den är mjukare än de andra och jag har tidigare haft problem att använda tamponger. Inga problem med menskopp, den har fungerat utmärkt i över två år nu.

Menskopp är utmärkt för dig med ett aktivt liv, vare sig det innebär att du sköter små barn, idrottar, jobbar mycket eftersom den är säker och har du normalt flöde så finns det ingen större risk att du får läckage under en hel dag utan att ta ut den. Den går också jättebra att bada med för dig som inte vill sluta simma när du har mens.

Dessutom, de som ofta får svampinfektioner i tiden runt mensen brukar få mindre av sådana med menskopp.

Här köpte jag min menskopp

18 mars 2010

Ekonomi

Idag har jag ett fast lärarjobb och en ordnad ekonomi. Javisst, tjänar vi lärare alldelens för lite i förhållande till vår långa utbildning och hur viktigt vårt jobb är, men ingen kan påstå att man inte med råge överlever på en lärarlön. Jag kan spara flertalet tusenlappar varje månad, trots vår 'låga' lön, så sluta gnälla, om pengarna är slut innan nästa lön kommer så hushåller du inte med pengarna, så enkelt är det. Visst, försörjer du en stor familj på en lärarlön blir det knapert, men en singel eller ett par utan barn klarar sig.

Hur hushåller man då med pengarna? Här kommer några allmänna tips, de flesta är både präktiga och tråkiga med effektiva.

1. Boende: Välj ditt boende med stor urskiljning, försök hitta billigaste möjliga boende utifrån dina behov. Lägg i från dig snobberi och öppna ögonen för att det finns bostäder på en rad olika platser och tveka inte att ta en bostad i en stadsdel som du har hört är 'dålig'. Ryktena är nästan alltid gravt överdrivna och även de stadsdelar som påstås vara ghetton är ofta bra ställen att bo i och hyrorna är ofta betydligt lägre. Det är ofta mycket konstiga skäl som gör att ett område räknas som dåligt, tex att det bor mycket invandrare eller fattigare familjer där. Det tycks få folk att tro att dessa områden är 'farliga' och alla som bor där är kriminella, så är inte fallet och jag är oändligt glad att jag valde att bosätta mig i ett sådant område själv när jag flyttade till en ny stad. Ett annat sätt att få billigt boende är att flytta ut på landet i en by med lite avstånd till stan, men då får man dyrare resekonto istället.

2. Prioritera att köpa bra mat och laga till den själv: Mat av hög kvalitet ger god näring och livskvalitet. Man måste inte gå för de allra dyraste grejerna i affären för att få bra mat om man vet vad man söker efter. Laga grytor om du äter kött, då kan du köpa mindre fina bitar men ekologiskt och/eller högkvalitativt naturbeteskött. Grytor tar lite tid att laga men man kan laga flera sorter samtidigt och medan man väntar på att de ska bli klara kan man städa eller varför inte roa sig med lite läsning eller surfning medan man väntar. Grytor behöver inte så mycket passning, det räcker vanligen att man rör om någon gång i halvtimmen så man är inte kedjad vid spisen. Köttfärslimpa är en annan toppenrätt som sköter sig själv i ugnen medan man själv gör annat. Om du lagar ordentlig högkvalitativ mat utan en massa onödiga tillsatser och ser till att ta med matlåda till jobbet så minskar inte bara kostnaden för mat, de allra flesta blir också friskare och piggare och får därigenom färre sjukdagar och blir mer effektiva på jobb och i hemmet. Idel fördelar alltså så kunskap om hur man lagar mat och hur man känner igen bra kvalitet på mat är urviktiga för den som vill spara pengar.

3. Njut av de små sakerna: Om du ser till att lära dig njuta av de små enkla sakerna i livet så behöver du inte resor och dyra nöjen stup i kvarten för att känna dig nöjd med livet. Den som kan njuta av en blomma vid en betongvägg, en kopp kaffe på balkongen, en kram, en vacker/rolig/sorglig/pampig låt, en snöflinga på kinden, en god brödbit och så vidare i all evighet är oändligt mycket mer lycklig än någon som måste åka till nya platser och se nya saker och göra nya grejer för att känna sig lycklig och inte vara rastlös i livet. Därmed vill jag inte säga att det inte finns massor av goda saker med att resa eller att våga prova nya saker, men gör det inte till en livsstil utan låt det bli kryddor i ditt liv för speciella tillfällen. Lycka och förnöjsamhet i vardagen ger sammanlagt alltid mer lycka är att ständigt söka effekter och upplevelser.

4. Ägodelar ger aldrig sann lycka: Jag säger inte att saker inte kan krydda tillvaron, men de får aldrig tillåtas ta över. Shoppa inte för shoppandets skull. Köp en ny eller begagnad sak för att ersätta något som gått sönder eller om du verkligen vill ha något så köp det om pengar finnes, men gör inte shopping till en livsstil, det är att kasta bort pengar. Min största akilleshäl ligger här och problemet stavas, kläder, böcker och väskor... Jag lägger en hel del pengar på detta, men då måste man komma ihåg att jag betalar mina räkningar, mina matkostnader och mitt sparande och sedan shoppar jag. Det är absolut förbjudet att shoppa om du inte har pengar till ovanstående, då får man låta bli. Dock vill jag verkligen minska denna del av min ekonomi avsevärt.

5. Sparande: Alla kan inte spara några större mängder, men ofta kan man spara lite om det så är 20-100 kr. Jag sparar 4000 som en standardsumma varje månad, vilket mina kollegor drar efter andan när jag säger, men det är absolut ingen omöjlighet. Jag lever inte något asketiskt liv, jag köper god högkvalitativ mat, jag shoppar alldelens för mycket kläder, jag har råd att resa varje år, jag ger till kollekt och välgörenhet. Min lägenhet är billig, men även om jag hade 2000 högre hyra, vilket är jämförbart med vad mina kollegor har så skulle min ekonomi i nuvarande skick ändå gå ihop 9 gånger av 10 och skulle den inte gå ihop skulle jag lätt veta vad jag skulle kunna dra in på (kläder, kläder, kläder). Så, om jag kan spara 4000 så kan majoriteten av folk med ett heltidsjobb spara allra allra minst 1000-2000 i månaden.

6. Skaffa inga kreditkort: Om du inte har kreditkort måste dina pengar räcka och du får rätta mun efter matsäck. Har du det knapert, betala hyran, sedan de räkningar pengarna räcker till och du fortfarande kan få mat. Försök få en deal med de andra räkningarna, många företag går med på att dela upp betalningen eller vänta att få pengar om man hör av sig. Dock måste man höra av sig.

7. Ta aldrig lån till konsumption: Har du råd att köpa något du vill ha, köp. Har du inte råd, köp inte. Spara ihop pengarna innan du köper något. Köp inte på avbetalning, har du inte råd idag så har det inte om en månad heller.

Jag fortsätter eventuellt med denna lista vid ett senare tillfälle om jag kommer på fler saker.

13 mars 2010

Täcka håret=underkastelse?

Jag inser till fullo att mitt val att täcka håret förr eller senare kommer leda till "den där" diskussionen, "den där" om underordning. Det är svårt att inte se hur nära sammanflätade de tycks vara i bibeln så jag blir förvånad om ingen tar upp det snart.

"Nu vill jag ni ska veta att Kristus är varje mans huvud, att mannen är kvinnans huvud och att Gud är Kristi huvud. En man som ber eller profeterar med något på huvudet drar skam över sitt huvud. Men en kvinna dram skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad. Det är samma sak som om hon hade rakat av sig håret för om en kvinna uppträder barhuvuad kan hon lika gärna ha håret avklippt. Men när det är en skam för kvinnan att klippa eller raka av sig håret måste hon ha någon huvudbonad. En man behöver ju inte ha något på huvudet eftersom han är en avbild och en avglans av Gud. Men kvinnan är en avglas av mannen, ty mannen kommer inte från kvinnan utan kvinnan från mannen, och mannen skapades inte för kvinnan utan kvinnan för mannen. Därför måste kvinnan på huvudet bära ett tecken på sin rätt för änglars skull" (1Kor 11:3-10)

Översättningsmässigt så har den sista av dessa meningar flera kommentarer, "ett tecken på sin rätt" kan översättas som makt, myndighet eller rätt(ighet). Det intressanta är att den kan både förstås på så sätt att huvudbonaden skall bäras för att betona mannens myndighet över kvinnan, men och som att huvudbonaden symboliserar kvinnans myndighet och rätt att be och profetera, förutsatt att hon är anständigt klädd. Jag favoriserar den senare tolkningen, eftersom det finns tydliga tecken både evangeliet, där kvinnor vittnar och för vidare Jesus budskap att Jesus kallade även kvinnor att vittna och föra hans budskap vidare. När en kvinna tar på sig anständiga kläder tar hon så att säga på sig sin myndighet och rätt att tala och bli hörd. Det är intressant att det funkar i alla kretsar, vilken karriärskvinna förväntar sig att bli hörd och respekterad i maglinne och hotpants? Ingen. På samma sätt fungerar det för en kvinna i en församling. Jag har personligen tagit steget att även bära huvudbonad för att fylla upp bokstaven i detta bibelord, men så länge man uppfyller kraven för "anständighet" i vårt samhälle så är det OK tycker jag. Väljer man en oanständig klädsel så ger man över sin myndighet till männen, och du får man också acceptera "den naturliga underordningen".

Paulus påstås ibland vara en kvinnohatare och föraktfull mot kvinnor, men det tror inte jag han var. Han är färgad av sin samtid och jag upplever att han har svårt att förena den radikala upplevelse som en omvändelse är med sina tidigare uppfattningar om män och kvinnor. I samma brev 14: 34 så uppmanar han kvinnor att tiga i församlingen, vilket har lett till att många kyrkor ännu inte har kvinnliga präster. Jag har svårt att få ihop detta med Paulus tal tidigare i brevet, och eftersom vi ser att Jesus tillät kvinnor att tala och även Paulus själv så kanske denna formulering har att göra med de konflikter som fanns i Korint och som Paulus hela tiden återkommer till. Det framkommer också att kvinnorna var drivande i dessa konflikter så jag skulle tro att Paulus menar att kvinnorna inte ska skapa konflikter under sammankomsterna och därför inte uttala sig förrän den är över. Är detta då något som vi nutidsmänniskor ska helt bortse ifrån om det Paulus skriver främst är riktat till kvinnorna i Korint? Nej, det anser jag inte, jag ser det som en uppmaning till kvinnor att passa sig för att använda sitt tal till att så split i de grupper hon rör sig, vare sig det är kyrkan eller annars.

Nä, att kalla Paulus kvinnohatare kan jag inte göra, han är trots allt fader till ett av kristendomens mest populära uttalanden, vilket visar att i guds ögon är vi helt jämlika. "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus."(Gal 3:26).

Underordning är dock något som ingår i kristen tro vare sig den kristne är man eller kvinna. Är vi kristna så underordnar vi oss gud. Kvinnor måste tänka på det sätt de klär sig, annars riskerar de att inte uppfattas som myndiga, men i gud är vi jämlika. I konfliktssammanhang ska vi kvinnor inte öka på konflikten med vår tunga och i så fall underkasta oss tystnaden.

8 mars 2010

Att klä sig rätt

Jag försöker klä mig på ett sådant sätt att jag uppfattas som blygsam och påklädd. Jag vill samtidigt var en kvinna klär sig snyggt och personligt utan att vara en slav under modet. Det är ingen liten uppgift jag har tagit på mig, jag vet det, det är svårt att finna balansen om det ens är möjligt. Ibland oroas jag att mitt intresse för vackra kläder riskerar att göra att jag tappar fokus och börjar klä mig på ett sätt som jag vet inte är uppbyggligt.

Jag bär vanligen klänningar och ibland kjol. Byxor förekommer men är oftast parade med en tunika så att jag ändå har en klänningskänsla i min klädsel. Jag bär kortärmade tröjor och linnen på sommaren förutsatt att de inte är för urringade. Jag bär kjolar som slutar just ovanför knät men ser jag att de är längre. Sommartid så bär jag trekvartsleggings och leggings och strumpbyxor under vintern. Jag upplever inte att det är kallt, men en extremt kall dag tar jag täckbyxorna (kallare än -30) och annars bär jag långa strumpor (till knät) eller benvärmare. I kyrkan har jag kjolar som slutar under knät, minst trekvartsärmar eller en stor täckande sjal, absolut ingen urringning och en huvudbonad. Om jag badar på sommaren bär jag vanliga badkläder när jag ligger ned och solar och när jag är i vattnet, går jag runt på stranden eller till kiosken tar jag på mig en klänning. Jag vet att många skulle protestera att det inte alls är passande för en kristen kvinna som tror på att ha täckande klädsel att bära badkläder, men jag värderar solen mot huden och svalkande vatten mycket högt och ännu är jag inte alls beredd att ge upp det. Däremot söker jag en baddräkt för bad inomhus i simhall, där finns det i min mening ingen anledning för mig att visa min kropp. Detta blir dock i så fall en tajt baddräkt men med ärmar och ben eftersom jag simmar och tränar vattengympa och inte vill hindras i rörelserna.

Det finns många andra som gör andra val än jag, och de som inte tycker att klädsel är så viktigt, men för mig är det viktigt att min klädsel är genomtänkt och känns rätt för mig med utgångspunkt från de livsval jag har gjort.

5 mars 2010

Bön

http://www.dn.se/insidan/nu-vagar-vi-be-igen-1.1055249

Vet inte om artikeln är så extremt spännande, men man blir ju mörkrädd när man läser vissas hatfulla kommentarer. Jag ber att gud mjukar upp deras hjärtan.

3 mars 2010

Idag...

Idag har jag känt sådan närhet till gud och som om h*n levt i mig och jag i gud. Tänker på psalm 756 Bara i Dig och psalm 762 Du är en bön. Tredje versen i 764:

Bli stilla låt tystnaden föra dig nära
Närvaron finns där En kraft som vill bära
ja våga den tillit som bor djupt inom dig
Lyssna på rösten som kallar dig Följ mig
Du är en bön Jag är din bön

764
http://www.youtube.com/watch?v=Kf7JE98XVwg

756 och 791

http://www.youtube.com/watch?v=SKiFwU5i44c&feature=related

Lev väl